”Hur märker man att man fått bröstcancer?”

RELATIONER

Läs hela chatten med Elizabeth Johansson från Cancerfondens stödlinje

Foto: Elizabeth Jonasson från Cancerfondens stödlinje chattar med aftonbladet.se:s läsare.

Elizabeth Johansson säger: Hej! Nu är jag på plats.
Moderator säger: Då sätter vi igång!
Inga säger: vilken ålder är det vanligast att få bröstcancer?
Elizabeth Johansson säger: Mer än 80% av alla som får bröstcancer är över 50 år
hej säger: hej jag är en tjej på 17 år ,tänkte fråga om ungdomar kan får bröstcancer tidigt?
Elizabeth Johansson säger: Det är extremt ovanligt att unga personer får bröstcancer. År 2005 fick en kvinna som var under 25 år bröstcancer
maggan säger: Finns det en chans att missa bröstcancern då man gör mammografi? Kan känna oro att allt inte syns min mamma hade bröstcancer opererade bort ena bröstet och levde trots allt i över 10 år innan cancern slog till igen och tog hennes liv för tidigt.
Elizabeth Johansson säger: Hos kvinnor innan klimakteriet kompleterar man ofta med ultraljudsundersökning eftersom yngre kvinnor har mer bröstkörtelvävnad och det då kan vara svårare att tyda en mammografibild.
zedo säger: hej.. Elizabeth..hur länge tar för forskarna hitta medicin mot bröstcancer?
Elizabeth Johansson säger: Det finns redan i dag bra mediciner mot bröstcancer men det behövs ännu bättre mediciner och behadnlingsmetoder så att fler kvinnor blir botade.
Mia säger: Hej! Jag undersöker regelbundet på mina bröst och undrar vad är skillnaden mellan mjölkkörtlar eller en 'knöl'?
Elizabeth Johansson säger: Mjölkkörtlar har alla kvinnor i brösten, det är helt normalt. De kan kännas lite olika i olika perioder i menscykeln. En förändring till exempel en nytillkommen knöl som inte går bort efter nästa mens ska alltid undersökas av en läkare.De flesta knölar som undersöks är dock inte bröstcancer utan helt ofarliga bindvävs-eller fettknölar.
liddli säger: Vilket är det vanligaste, att man hittar bröstcancern på mammografin eller att man upptäcker den själv?
Elizabeth Johansson säger: Ungerfär 50-50. Cirka hälften av alla bröstcancertumörer upptäcks via det screeningprogram som kvinnor blir kallade till.
Bellsonbellson säger: Om jag känner en som har bröstcancer och har inte berättat det för någon annan än för mej , vad ska jag göra, vem ska jag säga det till?
Elizabeth Johansson säger: Du kanske allra först kan ta reda på varför bara du vet. Det är mycket ovanligt att vara så hemlighetsfull med en så allvarlig sjukdom.
Jessica säger: hej! min farmor hade bröstcancer när hon var ganska ung, hur stor är chansen att jag får det? min mamma har också haft cancer, fast i livmodern, kan det påverka mig?
Elizabeth Johansson säger: För att misstanke om ärftlig ökad risk ska finnas så ska minst tre nära släktingar i minst två generationer på samma sida av släkten ha eller ha haft samma typ av cancersjukdom. För bröstcancer kan dock misstanke finnas om färre men yngre nära släktingar har haft sjukdomen. Du har ingen ökad ärftlig risk för att din farmor har haft sjukdomen. Din mammas sjukdom påverkar förstås också dig framförallt känslomässigt. Om du vill prata med någon om det är du välkommen att ringa till Cancerfondens informations- och stödlinje 020-222 111. Vi har öppet nu och fram till 23.30
pumpan säger: varför får man bröstcancer? finns det något annat samband än gener? Tex livsstil?
Elizabeth Johansson säger: Man räknar med att mellan 5 och 10 % av all bröstcancer har bakomliggande ärftliga faktorer. Den största riskfaktorn är att vara kvinna, född uppväxt och boende i västvärlden. Så visst spelar vår livsstil roll, förmodligen är det ett komplicerat samspel mellan många faktorer, till exempel hormonella faktorer som gör att en bröstcancertumör utvecklas
Dona säger: Det har hänt mig ofta att jag har fått ont i brösten även efter mensen i 2-3 veckor, det är väl normalt?
Elizabeth Johansson säger: Ja, man kan få ömma bröst även vid ägglossning som äger rum mellan menstruationerna. Smärta är inte något egentligt symtom på bröstcancer.
päpparkaka säger: Visst är det bra med rosa bandet. Men det känns som om prostatacancern helt glöms bort. Om jag inte misstar mig så är det den som ökar mest bland män varje år och förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet som bröstcancern. Borde inte en gala för prostatacancern vara någonting? och en fråga till; när startar försäljningen av blå band?
Elizabeth Johansson säger: De blå banden säljs hela tiden. De finns bland annat att köpa via Prostatacancerförbundet. Visst förtjänar även prostatacancer att uppmärksammas. Det har Cancerfonden gjort i flera år och gör fortfarande. Om du besöker cancerfonden.se så hittar du mycket information om prostatacancer
okänd säger: Är det enbart tjejer som kan få bröstcancer?
Elizabeth Johansson säger: Nej, även män har bröstkörtlar. År 2005 fick 45 män bröstcancer
Wondering säger: Hej! jag undrar hur stor chans det är att överleva när man får bröstcancer?
Elizabeth Johansson säger: I dag blir cirka 80 % av alla som får en bröstcancerdiganos botade.
Karro säger: Hur kan man undersöka sig om man har bröstimplantat? Man kan ju inte göra en mammografi då
Elizabeth Johansson säger: Jo, det kan man oftast göra men man kan komplettera med en ultraljudsundersökning.
Ted säger: Hej Elizabeth . Jag undrar om alla pengar som vi svenska folket skänkt till Cancerfonden, innan programmet på tv 3 slutade så var det 56 miljoner, om alla dom pengarna verkligen kommer till just er? med tanke på va det kostar att ha en sådan här gala, bilarna som lottades ut, artister etc etc etc .
Elizabeth Johansson säger: Du kan vara säker på att alla pengar kommer till Cancerfonden och att de används på bästa sätt.
Jenny säger: Hur märker man att man har fått bröstcancer?
Elizabeth Johansson säger: Det allra vanligaste symtomet är en knöl i bröstet eller i armhålan.
Sara säger: Är det vanligare att man får bröstcancer efter man fött barn?
Elizabeth Johansson säger: Eftersom mer än 80 % av alla som får bröstcancer har fyllt 50 år så har också de flesta kvinnor redan fått de barn de vill ha.
Malle säger: Finns det något man bör tänka på för att minska riskerna att man drabbas av bröstcancer?
Elizabeth Johansson säger: Det som är viktigt är tidig upptäckt. Att gå på de mammografikontroller man bli kallad till och att undersöka sina bröst själv en gång i månaden. För övrigt finns det inte några rekommendationer annat än att vissa studier har visat ett samband mellan bröstcancer och alkohol. Så måttlighet med alkoholen är att rekommendera.
sanna säger: Hur känns knölen? stor? liten? vart på brösten brukar den finnas?
Elizabeth Johansson säger: En bröstcancertumör kan kännas på många olika sätt. Man kan aldrig själv avgöra om det är en helt ofarlig knöl eller ej. Det måste en doktor göra. De flesta bröstcancertumörer uppkommer i bröstets övre yttre kvadrant.
Moderator säger: Nu kommer sista frågan!
Daniel säger: Har ni specifika projekt ni tänkt stödja med era insamlade pengar? Nya metoder för bättre diagnostik etc?
Elizabeth Johansson säger: Cancerfonden tar emot ett stort antal anslagsansökningar från forskare runt om i Sverige varje år. Sedan väljs de allra bästa projekten noggrant ut. Bara de allra bästa forskningsprojekten får anslag, det vill säga pengar.
Moderator säger: Det var sista frågan för idag, tack till Elizabeth och alla som ställt frågor!
Elizabeth Johansson säger: Tack för alla frågor ni har ställt. Ni är välkomna att kontakta oss på Cancerfondens information- och stödlnje 020-222 111. Vi har extraöppet i kväll till klockan 23.30. Alla vardagar öppet mellan 09-16.30. Ni kan även mejla frågor till [email protected] Hej då!