Familjerelationer

”Alla har rätt till bra vård”

Av: 

Claes Petersson

Hanna Lindblad

RELATIONER

Nu öppnas privat sjukhus för rika barn

ger nobben Initiativtagarna sticker inte under stol med att sjukhuset är för dem med mer pengar. Anette Söderberg vill inte köpa en försäkring i det privata barnsjukhuset. ”Alla har rätt till snabb vård”, säger hon.
ger nobben Initiativtagarna sticker inte under stol med att sjukhuset är för dem med mer pengar. Anette Söderberg vill inte köpa en försäkring i det privata barnsjukhuset. ”Alla har rätt till snabb vård”, säger hon.

De tjänar stora pengar på sms-lån, riskkapital och fastigheter.

Med rika barn som målgrupp startar de nu Sveriges första privata barnsjukhus.

– Vi är beredda på kritik, säger läkaren Staffan Meurling.

Det nya Barnsjukhuset Martina ska erbjuda akutvård, barnavårdscentral och vårdavdelningar i lokalerna på Östermalm i Stockholm.

Om du har råd.

Sjukvården ska bygga på ett försäkringssystem. Årspremien är inte klar men kommer att kosta ”flera tusen kronor”, enligt sjukhusledningen. Liknande sjukvårdsförsäkringar kostar i dag upp till 20 000 kronor per år. Utan försäkring kostar ett besök 1 000 kronor.

Bor i fina områden

Ägarna i bolaget bakom sjukhuset är en grupp vänner som huvudsakligen bor i överklassområdet Djursholm i Stockholm.

Aftonbladet har granskat de personer som enligt Bolagsverket är registrerade som delägare.

Några i sjukhusledningen är överläkare på stora sjukhus i Stockholmsområdet men de flesta delägarna är riskkapitalister med bolag inom sms-lån, fastigheter och finansiella tjänster.

– Vi fick idén inom vår bekantskapskrets där vi ansåg att det behövdes ett alternativ till allmänsjukvården, säger Staffan Meurling, en av initiativtagarna.

”Ska inte gå till så”

Många fruktar nu att den offentliga vården kan försämras när privata aktörer nu kommer in på banan.

– Jag tycker inte att det ska gå till så att bara vissa har råd att få snabb vård. Det borde alla ha rätt till, säger Anette Söderberg, 36, som är på Astrid Lindgrens barnakut med dottern Isabelle, 1.

Alla har inte råd

Blir den offentliga vården lidande?

– Nej. Vi ska vara ett komplement, ett alternativ till den. Men inte konkurrera på något sätt, säger Staffan Meurling.

Hur ser du på kritiken att ni bara är till för rika?

– Alla har ju inte råd att betala försäkringen. Men vi kommer bara att vara ett komplement. Har man inte råd så får man en fantastiskt bra sjukvård på Astrid Lindgren.

Så ni sticker inte under stol med att ni är ett sjukhus bara för rika?

– Nja, det är en prioriteringsfråga. En försäkring kommer säkert att kosta några tusen kronor. Men man kan ju gå till hårfrissan för 1 000 kronor. Det handlar om prioriteringar.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer