Relationer

Familjelivs nätsajt utsatt för hackare

Av: 

Josefin Westin

RELATIONER

Lösenord kan vara på vift

Adrian Bengtsson surfar ibland på Familjelivs sida och har en uppmaning till andra: ”Jag vill bara att folk ska se över sina lösenord”.
Adrian Bengtsson surfar ibland på Familjelivs sida och har en uppmaning till andra: ”Jag vill bara att folk ska se över sina lösenord”.

I går kväll attackerades Familjelivs sajt på nätet.

Föräldraforumets 120 000 medlemmar bör nu vara försiktiga.

När attacken upptäckes försökte hackarna komma åt deras lösenord.

– Vi uppmanar alla att byta lösenord, säger Familjelivs vd Ylva Hvarfner.

Familjelivs sajt var i går kväll ovanligt långsam. När sajtens tekniker felsökte på problemet upptäcktes ett pågående intrång.

– Hackarna försökte komma åt våra medlemsuppgifter. Vi avbröt medan de höll på och stängde det kryphål som de hittat, säger Ylva Hvarfner, Familjelivs vd och ansvariga utgivare.

Krypterade lösenord

På sajten kan föräldrar få tips, stöd och hjälp om allt som rör barn. Alla kan besöka sajten, men för att skriva ett inlägg krävs det att man blir medlem.

I värsta fall kan alla 120 000 aktiva medlemmar ha drabbats.

Familjeliv vet inte om de okända hackarna lyckades få tag på medlemmarnas sparade lösenord, signaturer och e-post. Även om lösenorden är krypterade är medlemmarna inte utom fara.

Uppmanas att byta

För att vara på den säkra sidan skickade företaget ut ett mejl vid lunchtid med uppmaningen att byta lösenord och signatur: "Gör det om du har skrivit känsliga inlägg som du inte vill ska kunna kopplas ihop med din e-postadress."

– Det är förebyggande. I värsta fall kan det vara så att det finns personer som kommer åt dessa uppgifter. Vi har inte sett ännu att det spridits, säger Ylva Hvarfner, som polisanmält intrånget.

"Ska snabbt byta"

Direkt efter att mejlet skickats ut skrev folk inlägg på twitteri.

Adrian Bengtsson, 35, i Umeå var en av dem:

– Jag vill bara att folk ska se över sina lösenord.

Han behöver dock inte vara orolig över intrånget. Han har inte använt sitt lösenord på fler hemsidor än Familjeliv.

– Jag blev ändå uppgiven över att det här ska hända. Ingen skada är skedd för mig, men jag ska snabbt byta lösenord, säger Adrian Bengtsson.

Publisert: