Svartsjuka ligger bakom hämndporr

avBjörn Barr

Därför lägger dumpade män ut smygfilmat sex på sina ex

Maktbehov, besvikelse och förlorad kontroll.

Det är vad som driver män att lägga ut sexfilmer och nakenbilder på sina ex-flickvänner på nätet.

– Det finns en oerhört nedvärderande syn på den andre, säger Olof Risberg, psykolog vid Pojkmottagningen i Stockholm.

Foto: Mats Andersson/TT
Olof Risberg, psykolog vid Pojkmottagnignen.

En torsdag i oktober i fjol. Tonårsparet Anna och Niklas har sex hemma i Niklas mammas lägenhet. Men något är annorlunda. I hemlighet spelar Niklas in sexakten och laddar upp den på internet. Efter några dagar ringer en av Annas kompisar och berättar att hon sett henne på två kända porrsajter. Sexfilmen har redan fått tusentals visningar.

Tusentals kränkningar

Men Anna är inte ensam. På internet finns det tusentals filmer och nakenbilder på framför allt tjejer, bilder som i hemlighet har laddats upp av deras partner. Fenomenet har fått ett eget namn: Hämndporr.

– De gånger jag har stött på det har det handlat om besvikelse, hämnd och svartsjuka från pojkarnas sida. Men sen handlar det också om makt. I hämnden ligger det makt, säger Olof Risberg, psykolog vid Pojkmottagningen i Stockholm.

Han har vid flera tillfällen stött på unga män som har laddat upp filmer på tjejer. Ofta i ett fåfängt försök att vinna tillbaka sina före detta flickvänner efter att relationen tagit slut.

– Det finns en oerhört nedvärderande syn på den andre. De tycker att ”nu jävlar ska hon få” efter att ha blivit lämnade. Man försöker begränsa henne från att leva sitt liv. Vi män har svårt att bli avvisade, säger Olof Risberg.

Mår ofta dåligt

Tjejerna – för det är oftast tjejer som utsätts – som hamnar på internet mår ofta mycket dåligt. Enligt Olof Risberg blir många paranoida och isolerar sig från omgivningen.

Rädslan för att bli igenkänd från nätet är stark.

– Jag tror att de här tjejerna är oerhört ledsna och arga och fulla av skam. Syftet var aldrig att de här bilderna eller filmerna skulle publiceras, det är oerhört viktigt att komma ihåg, säger han.

Hämndporren är populär. Med en enkel sökning får man snabbt upp flera olika hemsidor som uppmanar besökaren att hämnas på sitt ex genom filmer eller nakenbilder. Och har man väl laddat upp en film är det nästan omöjligt att göra det ogjort.

– Jag tror att en del ungdomar inte förstår att materialet blir allmänt. Och det jobbiga med internet är att om man lägger ut något så finns det där, det är svårt att få bort. Övergreppen lever vidare sitt eget liv i evighet, säger Olof Risberg.

Fotnot: Anna och Niklas är fingerade namn.

ARTIKELN HANDLAR OM