Fett magazine vill ändra kroppsidealen

avEric Emanuelsson

RELATIONER

Grundaren: Folk vill inte förknippas med plus size – den skammen vill vi få bort

1 av 3 | Foto: Sussanne Melin

I dag lanseras nättidningen Fett magazine – som ska sätta kurviga kvinnor på modeagendan.

Det pinnsmala idealet ska bytas ut mot ett normalare. 

– Det är bra att det kommer, men det är synd att det behövs, säger Julia Skott, journalist och debattör.

Det kvinnliga kroppsidealet debatteras flitigt i medier och på Facebook.

I dag tog utvecklingen ett nytt steg när onlinetidningen Fett magazine lanserades. Tidningen ska bara ha modeller som är plus size, och vill belysa att dagens kvinnor inte endast är pinnsmala – de har alla olika sorters former.

– Vi kanske inte kommer att förändra världen. Men kan vi få några kvinnor att tänka annorlunda och vara mer nöjda med sina kroppar är jag nöjd. Sedan skadar det inte om vi kan påverka modebranschen, säger tidningens redaktör Thina Grotmark.

Borde redan finnas

Julia Skott, som tidigare skrivit boken "Kroppspanik" och som länge har debatterat kvinnors kropsideal, tycker att Fett magazine är en bra idé. Men att det är synd att tidningen behövs, för den påvisar bara hur kort utvecklingen har kommit.

– Det är positivt att det kommer större modeller som visar upp mode som inte bara verkar verkar vara till för smala kvinnor. Men det är synd att det krävs en nystartad tidning för det här. Etablerade magasin borde redan ha plus size-modeller, säger hon.

Thina Grotmark tror att det verkligen finns ett behov av att se kroppar som inte bara är jättesmala och att det är helt rätt tid att starta en sådan här tidning.

Samtidigt har hon ingen aning om hur tidningen kommer att tas emot.

– Det är ett stort steg att ta och det handlar om människors sätt att tänka. Det finns en anledning till att det inte finns så mycket plus size-kläder. Folk vill inte förknippas med plus size, och det är den skammen vi vill få bort, säger hon.

Alltid extremt

Julia Skott hoppas att det kommer gå bra för tidningen. Hon säger att det alltid är bra när olika kroppar visas upp och att hon har märkt hur människor börjat tröttna på det rådande smala idealet. Samtidigt ställer hon sig tveksam till att det så lätt kommer att handla om extremer.

– Det blir som att det antingen är bilder på smala tjejer, eller stora tjejer. Det finns nästan aldrig något mittemellan.

Något som Thina Grotmark håller med om:

– Vi behöver se alla sorters kroppar, det spelar ingen roll hur stor eller smal du är. Och man behöver inte vara jättestor för att vara med i den här tidningen.