Varför är det så svårt att hitta den rätte?

avAnna Westberg

RELATIONER

Johanna-dagen: I dag pratar vi om kvinnor & kärlek

1 av 2 | Foto: ”Jag är singel, men helt ensam är jag kanske inte...”, säger Johanna Toftby.

Sverige är ett av världens singeltätaste länder och Stockholm är singelmeckat nummer ett.

– Tvåsamheten är viktig men man måste tycka att livet är viktigare än en partner. Då tror jag att man träffar den rätte, säger Johanna Toftby från ”Ensam mamma söker”.

Ensamstående mamman Johanna Toftby tog chansen att söka efter kärleken i tv. Först i ”Ensam mamma söker” och senare i ”Semestersvenskar”. Inga av programmen gav någon utdelning och i dag lever hon som singel:

– Jag söker inte aktivt efter någon. Har man levt ihop med någon länge så har man vissa kriterier som man vill att en ny partner ska leva upp till. Och som ensamstående mamma blir de inte färre direkt.

2 miljoner singlar

Trots att vi i dag söker efter kärleken både på nätet och i dejtingprogram blir singlarna fler och fler. I Sverige lever över 2 miljoner i ensamhushåll.

Bodil Wennberg, relationsexpert, varför är det så svårt att hitta den rätte?

– Det finns inte tillräckligt med bra ställen där vi okomplicerat kan mötas om man jämför med i till exempel Sydeuropa. Sedan finns det även många kvinnodominerade arbetsplatser i dag, och det gör inte oddsen att träffa någon högre direkt.

– En annan orsak är att vi har ett roligare yrkesliv i dag än för några år sedan där vi har större möjlighet att förverkliga oss själva.

Tror du att många är nöjda med att leva själva?

– Det är nog ofta mer en tröst att tänka så, men en och annan är säkert nöjd utan partner.

Men vad är då problemet, är vi för kräsna?

– Ja kanske, men främst tror jag att vi är oklara över våra egna behov. Vi vet inte riktigt vad det är vi söker och då blir det svårt. Vi är dubbla i det vi önskar i en relation och det är vanligt att våra yttre värderingar inte alls överensstämmer med hur vi lever.

Vi letar efter något vi egentligen inte vill ha?

– Ja precis! Men vi har även alldeles för höga förväntningar. Vi letar efter något perfekt. Men det perfekta finns inte.

Hur vanligt är det att man handlar tvärtom, att man ”tar vad man får”?

– Ganska vanligt. För många känns det så hemskt att vara ensam och då intalar man sig lätt att något känns bättre än vad som riktigt sant.

Hur ska man göra då för att hitta den rätte?

– Jag tror att man måste må bra i sig själv innan man kan må bra med ihop någon annan, säger Johanna Toftby.

– Det är viktigt att utforska sig själv och reflektera över hur man reagerar på olika människor i olika situationer och försöka lära sig något utifrån det, säger Bodil Wennberg och fortsätter:

– Även att försöka se sina mindre smickrande sidor – då kan du lättare lära dig att förstå andras. Många kvinnor tror att en partner ska fylla tomrummet i en rätt trist tillvaro – men det måste du fylla själv.

Fruntimmersveckan på Wendela

På wendela.se gillar vi fruntimmer, och vi gillar fruntimmersfrågor. Så under den kommande veckan kommer vi att varje dag skriva om ett ämne som vi tror berör svenska fruntimmer idag.

Det här kommer vi att skriva om:

SARA: Kvinnor & fertilitet.

MARGARETA: Kvinnor & kvotering.

JOHANNA: Kvinnor & kärlek.

MAGDALENA: Kvinnor & kroppen.

EMMA: Kvinnor & vardagen.

KRISTINA: Kvinnor & stress.

Vi vill förstås veta vad DU tycker och tänker om de här frågorna så häng med och skriv i kommentarsfälten!

Dagens fruntimmer: Johanna

Johanna betyder ”Guds gåva”. De har använts i Sverige sedan åtminstone 1300-talet, var väldigt populärt i 1800-talets bondesamhälle och hade ett uppsving på 1980-90-talen.

Foto: Johanna Asplund, basist i Sahara Hotnights.

I dag finns 70380 kvinnor i Sverige som heter Johanna, 33841har det som tilltalsnamn. Dessutom finns det 15 män som heter Johanna, två av dessa har det som tilltal.

Källa: SCB, Svenskanamn.se.