– När jag dricker försvinner all press

Publicerad:
Uppdaterad:

Tonårstjejernas egna berättelser om alkoholen

I genomsnitt dricker en 15-årig flicka i dag 3,2 liter ren alkohol per år - lika mycket som en jämngammal pojke.

Flickornas alkoholkonsumtion är ikapp killarnas - för första gången någonsin.

Här berättar de själva varför de dricker.

Anna: ”Man blir roligare och mer avslappnad, killarna blir mer uppmärksamma, och det är det vi tjejer vill, vi vill att killar ska titta då vet man att man är snygg. Fast man blir inte så full att man inte vet vad man gör! Vi kan säga ifrån – i alla fall de tjejer som har vett i huvudet.

"Vi har tråkigt"

Lisa, 16: ”Vi unga tjejer dricker mera alkohol därför att när man dricker rätt så regelbundet blir ju kroppen van, och inte lika lättpåverkad, så då måste man dricka mer för att bli full, och det är ju det man vill uppnå.

Vi dricker regelbundet därför att vi har tråkigt, det finns för lite fritidsgårdar och andra saker som vi ungdomar kan underhålla oss med. Så när vi har tråkigt så träffar vi kompisar och dricker.”

Josefine:”Idag är det så stor press på oss som är unga, man ska vara snygg,smal, ha stora bröst och platt mage. Man ska helt enkelt se ut som en Barbie och ha den senaste flashigaste mobilen osv. När man dricker ( i stora mängder ) så försvinner ångesten och all press på att man ska se ut och vara på ett visst sätt och då rent ut sagt skiter man i allt och beter sig så som man vill.”

"De flesta har provat"

Fia: ”Det gäller definitivt inte alla, det finns många som inte dricker alkohol överhuvudtaget. Men de flesta ungdomar har provat alkohol idag, innan dom ens är 15 år fyllda. Så länge det inte går över styr så är det inte ett problem. Problemet är de äldre som köper ut alkoholen.”

Maria, 15: ”Jag tycker bara att det är naturligt att tjejer och killar dricker lika mycket. För vad är det för skillnad? Jag tror att det är så att tjejer och killar har börjat umgås mer tillsammans och därför dricker de lika mycket. Jag dricker när det är fest eller bara för att ha kul.”

"Föräldrarna köper ut"

Tonårsmamma: ”Min yngsta dotter gick ut nian i fredags. En klasskompis mamma hade köpt ut alkohol till sin dotter som glatt delade med sig till de andra. Min dotter stannade hemma eftersom hon vet att jag inte accepterar att hon dricker. Hon känner sig som en "tönt" - hon kan aldrig vara ute med sina jämnåriga eftersom allt går ut på att dricka. Jag fick veta hur oerhört sträng jag var eftersom de andra föräldrarna köper ut alkohol till sina barn. Jag vill inte att mitt barn ska räknas till töntarna men jag vill inte heller att hon ska springa ute på nätterna berusad.”

Emma, 17: ”Som tjej ska man vara mer tuff nu - man måste faktiskt vara tuffare nu. Tjejer kan, tjejer vill, tjejer ska visa killarna att vi visst ska ha samma lön och samma rättigheter, vi måste vara starka och vi måste vara självständiga. Detta i sig ser jag som en positiv sak.

Men en baksida kan bli att eftersom man hela tiden måste visa sig stark, även för sina kvinnliga vänner, så försvinner det traditionella "tjejsnacket" i stor utsträckning.

Hur ska man då lösa detta problem? Tjejerna vill hitta ett sätt att få prata om sina känslor och hittar samma sätt som killarna tidigare upptäckt: Alkoholen. Vid alkoholpåverkan är det tillåtet att prata om sina känslor och detta märker även dagens tjejer. Nu behöver man inte längre vara den starka, självständiga kvinnan som aldrig ska lämna ut något om sig själv; man får vara precis hur svag som helst och berätta precis vad man känner - man får ha ett riktigt, gammeldags tjejsnack och det tack vare berusningen.”

"Det beror på status"

Ida, 16: ”Många av mina vänner dricker konstant, var och varannan helg och spriten får dom av äldre killar. Mycket beror på status, att visa att man är någon. Att våga och att leva upp till någonting. Jag har inte accepterats bland mina jämngamla just av den orsaken. Jag har aldrig beblandat mig med dem som supit skallen av mig varje helg och har därför fått utstå psykisk utfrysning där jag känt att andra runt omkring mig inte tagit mig för den jag är bara för att jag tagit avstånd från drickandet”

Sammanställt av Mia Carron

Publicerad: