Svenska bebisar - små sumobrottare

RELATIONER

Antalet tunga barn har ökat med 25 procent på 20 år

Svenska bebisar blir allt tyngre. 2003 räknades nästan fyra procent av alla nyfödda som tunga.

– Risken ökar sannolikt för att man blir överviktig även som vuxen, säger Gabriel Fried, professor vid kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset.

En genomsnittlig svensk blir allt tyngre som nyfödd. Och även om man inte direkt är någon gigant om man väger 4,5 kilo, är trenden tydlig.

Instrumentella förlossningar

År 1973 räknades 2,7 procent av de nyfödda som "tunga för tiden”, det vill säga de avvek minst 22 procent från genomsnittet för barn födda i samma graviditetsvecka. Femton år senare, 1988, hade siffran stigit till 3,3 procent - och 2003 till 3,9 procent. Detta enligt statistik från Socialstyrelsen.

– Om barnen väger mycket när de föds kan det göra förlossningen svårare. Vi får fler förlossningar med instrument som sugklocka och tång, säger professor Gabriel Fried vid kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset till aftonbladet.se.

Siffran 3,9 procent är fortfarande relativt låg - men historiskt sett är det en stor ökning.

Befolkningen överviktig

Den huvudsakliga anledningen till trenden är att barnens föräldrar väger mer, enligt Gabriel Fried.

– Övervikten bland befolkningen i stort är ju på väg upp. Och det är rimligt att tänka sig att den ökade övervikten bland både kvinnor och män leder till ökad övervikt bland de barn som föds, säger han.

Ett tungt och stort barn kan komplicera förlossningen genom att den stannar upp då förlossningskanalen är för trång. Detta i sin tur kan leda till att man måste förlösa med kejsarsnitt.

Fler kejsarsnitt

Gabriel Fried bekräftar att antalet kejsarsnitt ökar kraftigt. Men den ökade födelsevikten tror han är av mindre betydelse i sammanhanget.

I dag ligger genomsnittet för en nyfött barn som föds på beräknat förlossningsdatum på 3 650 gram, enligt Eva Östlund, doktorand på Karolinska sjukhuset. Ett barn som räknas som "tungt för tiden" skulle då väga 4,4 kilo eller mer.

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM