Relationer

”Jag gillar män som vågar ta för sig”

RELATIONER

Från barnstjärna till sexsymbol – nu är Scarlett Johansson drottning i Hollywood

VENEDIG.

Hon är den sexiga filmdivan och flickan på pyjamaspartyt i en och samma person.

Scarlett Johansson har tvingats växa upp mitt i strålkastarljuset.

För Söndag berättar filmvärldens nya älskling om kärleken till mamma, singellivet och fördelen med att dejta äldre män.

FIRAD FILMSTJÄRNA . Efter det stora genombrottet med filmen "Lost in translation" vill alla ha Scarlett Johansson. Här på glittriga filmgalan i Cannes.
FIRAD FILMSTJÄRNA . Efter det stora genombrottet med filmen "Lost in translation" vill alla ha Scarlett Johansson. Här på glittriga filmgalan i Cannes.

Först blir jag förvånad. Jag hade väntat mig en fullfjädrad filmstjärna, en Scarlett Johansson direkt från röda mattan med vågad urringning, scharlakansrött på läpparna och en cigarill mellan de smala fingrarna.

Bara 20 år!

Men det är ingen donna à la Catherine Zeta-Jones som sveper in genom dörren till sviten på lyxhotellet i Venedig. I stället slinker en flicka i jeans och singoalla-topp ner på stolen framför mig och hälsar med ett något truligt drag över munnen.

Då går det upp för mig: tjejen är ju bara 20!

Åldern och Scarlett Johansson är en ekvation som inte går ihop. Okej, det var Sofia Coppolas lågmälda Tokyodrama "Lost in translation" som gjorde henne till megastjärna härom året. Men innan dess hade Scarlett Johansson redan en diger meritlista med roller i allt från "Mannen som kunde tala med hästar" och "Ghost world".

Tycker du att du missat att leva ett vanligt tonårsliv?

– Nej, inte alls. Jag har gjort film sedan jag var nio och det var en dröm som gick i uppfyllelse. Att sjunga, dansa och spela teater har varit en passion så länge jag kan komma ihåg. I den åldern gjorde jag saker som folk inte får chans till under ett helt liv.

– Men jag hade alltid chans att göra vad jag ville, mina föräldrar var väldigt öppna. Min barndom var full av saker jag älskade, men också normala saker, jag har tre syskon och gick i vanlig skola.

Mamma är manager

Den hesa rösten, som blivit hennes signum, blir genast varm och engagerad när hon pratar om familjen. Framför allt när vi kommer in på mamma Melanie som också är hennes manager.

– Jag har en karriär på heltid och mycket har jag min mamma att tacka för det. Det underbara med henne är att hon respekterar min kreativa galenskap och alltid stöttar mig i mina beslut

– Visst, mamma är min manager och jag är fokuserad på jobbet, men vi snackar lika mycket om mina syskon. Och det är henne jag ringer för att bli tröstad om jag haft en mardröm.

Nervös av Woody Allen

Tacka mamma eller ej, karriären går onekligen på högvarv. De senaste 18 månaderna har Scarlett Johansson spelat in hela sex filmer. Hon gjorde nyligen succé i Cannes i Woody Allens nya film och i Sverige kan vi se henne mot John Travolta i ”A lovesong for Bobby Long”. Hon erkänner att hon ibland måste nypa sig i armen för att förstå att hon jobbar med filmvärldens giganter.

– Självklart hjälper det ju mig att bli en bättre skådis själv av att se dessa människor i arbete. John Travolta var verkligen inspirerande. Men med Woody var jag supernervös. Först låste jag mig helt och tänkte bara: Hjälp, vad gör jag här? Jag är värdelös!

Med framgången har också hela Scarlett Johanssons person hamnat i rampljuset.

– Jag tror aldrig man vänjer sig. Det är underbart på ett sätt, publiken gillar dig och då får du fler roller att välja mellan. Samtidigt måste du ge upp privatlivet, det spekuleras, du blir hyllad och sänkt, det kan vara jobbigt.

Har du råkat ut för stalkers?

– Det är ett läskigt ämne. Häromdagen sa en man att han älskade mig under en presskonferens. Det är konstigt med folk som tror att de känner en för att de ser en på vita duken men jag är ganska privat och försöker inte bjuda in till sådant.

Lesbisk kyss

De senaste åren har varit minst sagt omvälvande för Scarlett Johansson. Hon har lämnat tryggheten hos familjen i New York för karriären i Los Angeles.

– Det är svårt att hitta riktiga vänner i Los Angeles och veta vem som verkligen är äkta. Det är lite tufft socialt faktiskt. Jag är van vid att bara kunna hänga med folk i New York.

Ändå har hon utvecklats till en partyprinsessa. Ingen riktig filmstjärna utan skandaler – och Scarlett har skapat både en och två rubriker i skvallerpressen.

Hon hade sex med Benicio del Toro i en hiss på Oscarsgalan 2004.

Sedan följde den lesbiska kyssen med 30-åriga Tara Subkoff på innekrogen Hiro i New York i maj 2004.

Dessutom rapporterades om flera offentliga bråk under det stormiga förhållandet med ex-pojkvännen Jared Leto.

Just nu lever Scarlett Johansson dock som singel.

– Jag har varit så upptagen och då är det skönt att slippa band, men samtidigt är det härligt att ha en pojkvän så jag är öppen för det om jag skulle möta någon.

Så tänker hon efter lite:

– Fast det är svårt eftersom jag jobbar hela tiden. Då hinner man inte tillbringa tillräckligt med tid med någon för att utveckla en flick-pojkvänrelation.

- Jag är en arbetsnarkoman och jag kan bara inte låta bli att jobba. Jag vet inte vad som driver mig för jag är utmattad mest hela tiden. Men åker jag på semester tänker jag bara på jobb ändå.

Du har kopplats ihop med 6-7 olika män de senaste månaderna. Stämmer det?

– Nej, jag har läst mycket som inte är sant. Det står att jag varit med killar som jag aldrig har träffat. Men jag väljer att inte kommentera sådant.

Det sägs att du föredrar lite äldre killar?

– Unga killar kan ha dåligt med driv och ibland vågar de inte ens ta initiativ till att kyssas, jag gillar män som vågar ta för sig mer. Men sedan någon skrev att jag bara dejtar äldre män har det gått helt över styr. Unga män vågar inte stöta på mig längre. Allvarligt talat är det bara flintskalliga gubbar med ölmage som försöker, och det är hemskt. Yngre är mer än välkomna att försöka!

Scarlett Johansson

Scarlett på vita duken

Ett urval:

I ”Flicka med pärlörhänge”.

Kommande filmer

Karin Lindstedt

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer