Upprepade aborter vanliga

RELATIONER

4 av 10 som gör abort har gjort det förut

Stockholm (TT)

Fyra av tio kvinnor som gör abort har gjort det förut. Bland kvinnor över 40 år är upprepade aborter ännu vanligare. Antalet aborter inom den gruppen har dessutom ökat medan tonårsaborterna minskat, enligt Socialstyrelsen.

Antalet aborter är nästan oförändrat sedan 2004. Totalt genomfördes 34978 stycken förra året, visar Socialstyrelsens nya statistik. Och nästan 40 procent av kvinnorna har genomgått aborter förut.

– Vi har svårt att belysa vad det beror på eftersom lagstiftningen gör så att vi inte får ta in mer detaljerade uppgifter om aborter. Men vi hoppas att landsting med högt antal tonårsaborter tittar på om de kan ändra någonting i sitt preventiva program, säger Emma Nilsson vid Socialstyrelsen till TT.

Färre tonårsaborter

Uppmärksamheten riktas ofta mot tonårsaborter. Trots att antalet tonårsaborterna har minskat något varje år sedan 2002. De regionala skillnaderna är dock stora.

– Det som förvånar många är att det är gruppen 20-24 år som står för de flesta aborterna. Och det har den gjort sedan 20 år tillbaka, berättar Emma Nilsson.

Bland de kvinnor som är 40 år och äldre har antalet aborter ökat alltmer de senaste fyra åren.

– Jag tror att det kan ha att göra med att vi dels blir äldre när vi skaffar barn och då får vi mer missbildningar och komplikationer. Dessutom förskjuts vår fertila period och det kan också vara en anledning till varför blir det fler aborter i den gruppen, säger Emma Nilsson.

Tidiga aborter ökar

Statistiken visar också att antalet aborter före graviditetens åttonde vecka har ökat. Då slipper kvinnan ett kirurgiskt ingrepp och kan avsluta graviditeten med medicin som framkallar ett missfall.

Sverige har de högsta abortsiffrorna i Norden. Den gällande svenska abortlagen har funnits sedan 1975 och innebär i regel fri abort.

Fakta: Aborter i Sverige

Elin Hjertqvist/TT