Manu, 8, läser – på tre språk

RELATIONER

Spångafamiljen: "Han lär sig allting själv"

1 av 2 | Foto: jan danielsson
underbarn Manu Hariharan är bara åtta, men läser tjocka böcker på 150 sidor. När han var ett och ett halvt år kunde han alfabetet och alla färgerna. Hans begåvning ställer speciella krav på hans familj och på omgivningen.

Manu Hariharan är åtta år och supersmart.

När han var åtta månader kunde han redan gå och prata.

I dag talar han tre språk, läser som en tolvåring - och drömmer om att åka till månen.

I Sverige finns en liten klick barn som anses vara smartare eller mer begåvade än sina jämnåriga. Aftonbladet har träffat ett av underbarnen - åttaårige Manu Hariharan.

När vi ses har Manu precis kommit hem från skolan. Han springer före in i familjens gråmålade villa i Spånga. Och precis som vilken åttaåring som helst far han runt som en virvelvind mellan rummen i huset. Han är liten, spänstig och snabb.

Men Manu är inte som andra barn. Han är smartare.

- Vi märkte på en gång att han var tidig i utvecklingen, både intellektuellt och motoriskt, säger Manus mamma, Mini Hariharan.

Kunde alfabetet

Ett och ett halvt år gammal hade Manu redan lärt sig alfabetet och alla färgerna. Några månader senare pratade han både svenska, engelska och det indiska språket malayalam.

När de andra tvååringarna på gården nöjde sig med att säga "bil" när en Volvo rullade förbi - kläckte Manu ur sig att det var en blå Volvo 745.

Och när kompisarna på dagis just lärt sig att räkna till tio fortsatte Manu vidare till hundra.

Allt Manu företog sig under sina första levnadsår pekade på att han inte var något vanligt barn.

Och så har det fortsatt.

Som treåring cyklade han utan stödhjul - just som kompisarna fått grepp om hur en trehjuling fungerar...

I dag går Manu i andra klass. Han ligger före sina klasskamrater i flera kärnämnen, trots att han började i skolan ett år tidigare och är yngst i klassen.

- Vi gör vad vi kan för att stimulera honom, men vi har aldrig tvingat honom till något, berättar pappa Srikumar Hariharan.

Att leva med ett barn som hela tiden törstar efter ny kunskap är en utmaning för hela familjen.

- Vi har aldrig behövt lära honom något. Han lär sig allt själv. Han kan titta på en sak och direkt förstå sambandet och hur det fungerar, säger Mini Hariharan.

Vill ge rätt stimulans

För familjen handlar livet med Manu om att ge honom möjligheter och se till att han får den stimulans han behöver.

Trots att Manu bara är åtta år kan han tänka logiskt och visuellt. Om han ska lösa en matteuppgift ser han oftast svaret framför sig - utan att först göra en uträkning.

Föräldrarna har flera starka minnen från Manus första levnadsår.

Mini berättar kärleksfullt om när sonen knappt ett år gammal, med knubbiga fingrar försökte lägga ett pussel.

- Han ville så gärna och han förstod hur det skulle vara, men den lilla handen darrade och orkade knappt lyfta pusselbiten.

För att stimulera Manus ständiga längtan efter kunskap har familjen som rutin att förhöra Manu i olika frågesporter.

Han älskar att klura på svaren och är det något han inte kan, tar han direkt reda på det och sedan glömmer han det aldrig.

Själv säger inte Manu särskilt mycket om sin speciella "gåva". Han pratar hellre om vilka böcker han har läst och om sina framtidsdrömmar.

- Jag vill bli astronaut så jag kan åka till månen och titta på stjärnorna, säger han pillemariskt på en åttaårings självklara vis.

I Manus rum är bokhyllorna till brädden fulla med böcker och uppslagsverk. Både på svenska och engelska.

Läser 150 sidor

Föräldrarna fick nyligen reda på att Manu redan nått till samma läsnivå som en tolvåring - och det märks: Manu kan utan problem plöja igenom en bok på 150 sidor.

Till skillnad från många andra smarta barn, som ofta är väldigt duktiga inom ett eller ett par specialområden, är Manu duktig på nästa allt. Mamma Mini kan bara komma på en sak som han inte är överförtjust i: att rita.

Lillebror Sanu är fyra år och även han ligger före i utvecklingen. Redan nu kan han lägga ihop enklare tal och läsa enstaka ord.

Familjen är övertygad om att barnens intelligens är genetisk.

- I Indien har vi flera släktingar med framstående jobb. Där är det vanligt med begåvade barn. Ingen tycker att det är särskilt konstigt, berättar Srikumar.

Manu står i dörren till villan. Han ler bakom en lugg som är en aning för lång. Det märks att han är på språng, att han vill göra något.

Pappa Srikumar föreslår att han ska gå och leka. Manu skakar demonstrativt på huvudet.

- Nej, jag vill plugga.

Smarta familjen

Är ditt barn supersmart?

Så hjälper du ditt klipska barn

Kändisarna som är supersmarta

Åsa Passanisi

ARTIKELN HANDLAR OM