”Ökar cancerrisken om man har silikonbröst?”

RELATIONER

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren, Cancerfonden, chattade efter Rosa bandet-galan

Lisa säger: Hej, jag är precis över 20 år, var till doktorn för ca. 2 år sedan och hade en "svullen"/inflammerad mjölkkörtel, konstaterade de. Jag fick göra mammografi samt ultraljud, det visade inget farligt. Men jag är fortfarande öm och har fortfarande en liten knöl som försvinner från och till och jag undrar om ni tycker att jag behöver vara orolig, ev. uppsöka läkare igen? tack på förhand!

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Om du känner dig orolig kan du uppsöka läkare igen. Dina symtom tyder dock inte på bröstcancer,

Tina säger: Jag är en 18-årig tjej som är orolig för att jag har bröstcancer, kan man få det i min ålder?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det finns enstaka fall beskrivna under 20 år. År 2003 var det inte någon kvinna under 25 år som fick diagnosen bröstcancer. 80 % av dem som får bröstcancer är över 50 år.

Maria 81 säger: Hej. Jag undrar hur man som ung tjej på 23 år kan "övertyga" läkaren om att man verkligen vill få bekräftat om den knöl man har i bröstet är malign eller godartad? Denna fråga med tanke på att de flesta unga tjejer inte tas på allvar eftersom de just är unga (läst detta på aftonbladet.se). En annan fråga är hur man går till väga för att bli undersökt av en läkare. Vart vänder man sig? Tack på förhand Maria.

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Om du har en knöl som inte försvinner på några veckor så bör du kontakta din husläkare, gynekolog eller en bröstmottagning för undersökning. Du ska bli tagen på allvar.

Linnea_T säger: Hej! Jag undrar om det är större risk att få bröstcancer om man har större bröst?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Stora eller små bröst spelar ingen roll, de har ungefär lika mycket bröstkörtelvävnad. Resten är till största del fett.

bittan säger: Hej Min farmor och min kusin på morssidan har haft bröstcancer. Löper jag större risk att oxå få det?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: För att det ska finnas misstanke om ärftlig risk för cancersjukdom ska minst tre nära släktingar i minst två generationer ha eller ha haft samma typ av cancersjukdom. En viss kan finnas om man har en mamma som var ung vid insjuknandet.

marre säger: Jag skulle önska att alla fick samma behandling och hur kan läkare vara så olika på olika sjukhus? Jag vill tacka huddinge till britt och peter på canceravdelningen

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det finns ett nationellt vårdprogram för bröstcancer med riktlinjer för hur diagnostik och behandling ska handhas. Detta ska säkerställa att man får optimal vård oavsett var i Sverige man bor.

Milla säger: Hej Jag har precis upptäckt en knöl i mitt vänstra bröst och är väldigt orolig jag är 30 år och har då ringt till mammografin men var tvungen att gå igenom vårdcentralen först så att en läkare skickar remiss. Jag tycker då inte om min läkare och vet inte hur jag ska gå till väga. Jag har nyligen haft ägglossning och ska ha mens i slutet på månaden kan det ha något med det att göra eller vad tycker du jag ska göra?? Behöver verkligen råd

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Om inte knölen försvinner efter mens så bör du söka läkare. Ta kontakt med husläkare eller gynekolog för en utredning.

Eva säger: Hej. Jag är med i en bröstcancerforskning som Umeå gör för "familjär forskning" de jag undrar över mer är... VARFÖR tas det inte prover som visar om man löper risk för annan form av cancer?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: En ärftlighetsutredning är mycket komplicerad. Du måste diskutera med din doktor vad som är aktuellt i ditt fall.

Mattias säger: Jag har tyvärr inte kunnat se galan men undrar: Hur många kvinnor i Sverige drabbas varje år av bröstcancer?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Varje år ställs cirka 7000 bröstcancerdiagnoser i Sverige.

Tutte säger: Hej Elizabeth! Måste man operera bort en bit av bröstet, eller hela bröstet i alla fall av bröstcancer?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Ja, någon form av operation ingår alltid i behandlingen. Tumörens storlek och placering samt bröstets storlek är faktorer som påverkar typ av operation.

Eva säger: Min mamma har fått levercancer och har nu fått cellgift i två omgångar, skall in två gånger till för cellgift. Hon har mått bra av behandlingen och ej tappat varken matlust eller hår. Det jag undrar över är: vad finns det mer att göra OM det inte hjälper med cellgift? förstår att de är svårt att svara på denna fråga....

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Att vara anhörig till en person med cancersjukdom väcker ofta många funderingar. Det är den behandlande läkaren som bäst kan svara på vad som gäller för din mamma. Många gånger kan man byta typ av cytostatika och på så sätt få en effektivare behandling.

therese säger: Hej! Jag försöker känna om jag har nån förändring i brösten, men vet inte hur det ska kännas. Hur känner man skillnad på en knöl och vanliga "gropar" i brösten? Känns som jag har riskuddar i brösten.

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det är sina normala ojämnheter man ska lära känna och på så sätt bli uppmärksam på förändringar. Du kan be din gynekolog att känna igenom brösten så har du ett "utgångsläge".

Birgitta säger: Jag fick bröstcancer i våras och hade just fått besked från mammografin att det inte fanns några tecken på cancer. Var 20 kvinna syns det aldrig på vid mammografi, sa läkaren till mig. Lyckligtvis upptäckte jag cancern själv. Varför talar man inte om att mammografi är opålitligt och att det är just därför man måste undersöka sig själv?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Mammografi är den säkraste metod som finns att upptäcka bröstcancer. Självundersökning är ett komplement som ska göras en gång i månaden.

Epiphanynx säger: Det finns patientföreningar för bröst, lung, laryng osv, men jag som är drabbad av cancer i näshålan känner mig väldigt ensam. Vad kan jag göra? Jag får inte ens tag på en lymfterapeut som kan lite om ansikte...

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Patientföreningar startas av patienter och anhöriga själva. Din läkare kan remittera till lymfterapeut, de finns ofta på sjukhusens sjukgymnastikavdelningar. Hör med kuratorn på den klinik du kontrolleras på om det kanske finns stödgrupper för patienter i din situation.

Maria säger: Jag liksom Lisa upptäckte knölar i brösten för över 1 år sen och var på mammografi som visade godartade cystor. De är fortfarande kvar och varierar i storlek och placering. Vad ska jag göra, svårt att upptäcka nya som kan vara cancer...

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Du måste lära känna dina egna bröst och vid förändringar söka läkare. man kan aldrig själv avgöra om en förändring är godartad eller ej.

SMB2005 säger: Hur lång tid brukar det ta efter att läkaren har tagit prov av knölen att få veta resultat om det är positivt eller negativt svar... orolig ...

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det varierar, men kan ta upp till tre - fyra veckor.

Kicki säger: Hej! Jag ammar nu och tycker att det är lite läskigt att brösten är knöliga. Kan man gå till Läkaren och begära att hon/han ska titta på mina bröst?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Ja, det kan du göra.

Bert säger: Har en fråga till. En ny bröstcancerbeh. med, vad jag förstår, ett medel som heter Aromasin. Är detta någon bättre medicin än t.ex. Tamoxifen och Aremidex. Tack.

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Tamoxifen och Aromasin, Aremidex har olika verkningsmekanismer. Behandlingen med alla tre preparaten är hormonell, de är svåra att jämföra och utesluter inte varandra.

Tutte säger: Vid vilken ålder blir man kallad till mammografi? Varför görs det ingen mamografi på oss som är runt 20? Vi kan ju oxå få cancer...

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Bröstcancer är extremt ovanligt i 20-års åldern. Socialstyrelsen och Cancerfonden rekommenderar mammografi mellan 40 och 74 år med 18 till 24 månaders intervall. Åldrarna varierar dock i de olika landstingen i Sverige.

lotta säger: Hur vanligt är återfall när båda brösten är bortoperade i förebyggande syfte??

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Menar du risken för att sjukdomen ändå ska uppkomma så är den lägre än för kvinnor i allmänhet.

Calowiel säger: Hejsan hej. Visst var det underbart hur mycket pengar som donerades jämfört med vad som var förväntat, min fråga är hur stor procent av kvinnor som drabbas av bröstcancer är under 30 och hur stor är dödligheten generellt?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: År 2003 var det 20 kvinnor under 30 år som fick diagnosen bröstcancer.

Varje år går cirka 1500 kvinnor bort i bröstcancer.

Bert säger: Hej. Var finns statistik att få tag i vad gäller manlig bröstcancer. Har förstått att det är svårt att få fram. Allt gäller tydligen bara på kvinnlig bröstcancer, eller? Tack

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: År 2003 ställdes 48 bröstcancerdiagnoser hos män. Bröstcancer hos män behandlas likadant som bröstcancer hos kvinnor.

Victoria säger: Kan man operera bort även ofarliga knölar i bröstet? De ömmar så.

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Inte på grund av ömhet. Ömheten är ofta hormonrelaterad och varierar i menscykeln.

annelie säger: Hejsan! Kan man göra något för att minska risken av att få bröstcancer? som t.ex. äta några vitaminer.

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det finns tyvärr inget recept. En sund livsföring i största allmänhet är vad man själv kan göra för att minska sin risk för cancer. Till exempel rök inte, motionera, undvik övervikt, ät frukt och grönt och sola med måtta.

Abbe säger: Min mormor dog av bröstcancer, kan det öka risken för mig som 24 årig kille att få testikelcancer? (en "påse" är dubbel så stor som den andra och med massa saker i)

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Nej, det kan det inte. Om du har märkt förändringar i din pung bör du söka läkare.

Amore säger: hej jag är en tjej i 14 årsåldern som undrar om man kan få cancer när man är i 14 -15 årsålden. snälla svara, jag är orolig!!

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Du behöver inte vara orolig men om du är det kan du kanske prata med någon vuxen om din oro.

flikkan säger: finns det större eller mindre risk för bröstcancer om man har silikonbröst?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Nej, det finns inget samband.

Sofia säger: Hej! Jag har haft Bröstcancer samt är opererad för metastas i huvudet. Jag tycker att efterkontrollen är dålig med mammografi och palpation av Läkare en gång per år. Det bästa vore att få en PET-röntgen av hela kroppen tex en gång per år i 5 år. Speciellt för oss med spridning i lymfkörtlarna. Har jag någon möjlighet att på eget initiativ få en PET-röngen tex i Stockholm? Tack

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Du måste diskutera med din doktor vilka undersökningar som är relevanta för just dig. Om du vill diskutera detta ytterligare är du varmt välkommen att ringa till Cancerfondens informations- och stödlinje, 020-222 111.

Bert säger: Hej! Hur vanligt är det för återfall när man är man, och fått "kvinnlig" bröstcancer. Minskar risken för återfall ju längre tiden går? Tack.

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: De flesta återfallen inträffar de första åren efter behandlingen. Med tiden minskar således risken för återfall.

lotta säger: Är den genetiska cancer mer vandlig för åter fall en den andra sorten?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det är många faktorer som påverkar om man får ett återfall eller ej. En av de viktigaste är tumörstorlek vid diagnos.

Cg säger: Varför finns det inget SMS-nr man kan skänka pengar på? Det skulle behövas för alla oss som endast har mobiltelefon tillgängliga.

Hur stor är överlevnadschansen om man efter bröstcancer fått metastaser i skelett, lunga och hjärna? Ni gör ett toppenjobb!

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Tack för tipset, vi ska vidarebefordra det. Om sjukdomen har spridit sig är den att betrakta som kronisk. Effektiv behandling kan många gånger ges och sjukdomen kan hållas i schack.

Stig säger: Lider inte män i lika hög grad av prostatacancer när de blir äldre? Eller är det procentuellt större chans att få bröstcancer om man är kvinna? Jag upplever att debatten blir något ensidig då man enbart fokuserar på bröstcancer, och förbiser prostatacancer.

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det är procentuellt fler män som får diagnosen prostatacancer, år 2003 diagnostiserades 9035 fall. Cancerfonden har i år uppmärksammat prostatacancer i flera kampanjer, bland annat en hearing med expertis som sändes i SVT under september. Läs mer om hearing och prostatacancer på cancerfonden.se/prostatacancer

E säger: Hej! Jag har opererat bort en knöl i mitt vänstra bröst för ett par år sedan. Godartad. Väntar nu på en ny operation i höger bröst för ytterligare en knöl. Finns det anledning till oro över denna och att fler ev kan uppstå. som inte är godartade. Är bara 21 år nu och det känns tidigt att redan ha opererat bort knölar i båda brösten.

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det måste finnas en anledning till att du opererar bort de knölar du har. Diskutera det med din doktor, du har rätt till full information.

anonym säger: Hur vanligt är det att bröstcancer sprider sig till skelettet? Finns det bot mot detta i så fall? Orolig

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: De vanligaste organen som bröstcancer sprider sig till är skelett, lungor, lever och hjärna. Tyvärr så är det cirka 20-25 % som får en spridning av sjukdomen, den är då att betrakta som kronisk.

sofie säger: När ska man börja undersöka sina bröst själv?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Det bör man göra redan i unga år så att man lär känna sina egna bröst.

Lena säger: Hejsan. Läste i aftonbladet att man ska kräva mamografi även om man är ung. Jag är 23 och fick beskedet om att är man så ung går det inte att se ngt för bröstvävnaden är så fast/tjock... hur är det?

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Man kan inte kräva mammografi, det måste finnas en indikation. Mammografi rekommenderas från 40 år. Ibland måste mammografin kompletteras med till exempel ultraljud för yngre kvinnor.

Moderator säger: Då tackar vi Elizabeth och Ann för att de ville vara med och chatta med er läsare! Och tack för alla frågor!

Elizabeth Johansson och Ann Lindgren säger: Tack för alla frågor ni ställt. Ni är välkomna att ringa eller mejla till oss på Cancerfondens informations- och stödlinje, telefonnummer 020-222 111, e-postadress: [email protected]