"Vi surfar i timmar på jakt efter en platt tv"

Sluta slå knut på dig själv för att ekonomin ska gå runt. Skippa statusjakten, jobba mindre så räcker både pengarna och tiden till, menar journalisten och mamman Katarina Bjärvall.

Foto: Mats Strand
Lekfull Katarina Bjärvall prioriterade om - hellre en utflykt till pulkabacken än ett Ikeabesök.

Känner du att din tid egentligen tillhör någon annan? Får du skuldkänslor när du gör saker för din egen skull? Då tillhör du majoriteten av svenska mammor – med pappor är det precis tvärtom.

– Deras tid är deras och de känner sig generösa om de ställer upp för någon annan, säger Katarina Bjärvall.

Vi speglar oss i Beckhams

I sin bok ”Vill ha mer” (Ordfront) lyfter hon fram frågan ”Hur ska jag orka?” som en av vår tids vikigaste. Hur ska vi palla med att jobba, njuta av barnen, ha en meningsfull fritid och ett perfekt hem utan att gå under?

– Den största stressen kommer av att vi är så upptagna av att konsumera.

Men sanningen är att vi inte jämför oss med våra grannar längre, utan med fiktiva filmfigurer spelade av Gwyneth Paltrow och Tom Cruise eller rika-som-troll-kändisar som David och Victoria Beckham.

– Plötsligt sitter man i villan som är belånad till taknocken och tror att man inte har något val.

Lånen ska betalas, bilen tankas, ungarna utvecklas med hjälp av svindyra aktiviteter.

Pryljakten stjäl tid

Det är inte bara de ekonomiska aspekterna i konsumtionskarusellen som Katarina vänder sig mot. Att ständigt vilja ha mer är tidskrävande.

– Vi surfar i timmar för att hitta bästa priset på en platt tv. Tänk vad mycket annat vi hade kunnat göra under den tiden.

Skogspromenader och utflykter till pulkabacken har blivit ovanliga händelser medan lek i Ikeas ”Småland” är en självklarhet för en småbarnsfamilj på en lördag.

– Jag har också stått i kassakön på Ikea med en svettig treåring och panikslaget undrat: ”Vad gör vi här?!”

Hur ska man komma bort från statushetsen?

– Prata med varandra. Ställ frågan: behöver vi en ny soffa? Kan vi sälja villan och köpa radhus? Det är inte direkt någon misär vi pratar om.

Katarina Bjärvall

3 tips för mindre gnäll:

Erika Scott

ARTIKELN HANDLAR OM