Jobba - och må bättre, mamma

RELATIONER

Barn och arbete gör att mammor klarar kriser bättre än singeltjejer

1 av 5 | Foto: Barn och arbete är bästa kombinationen för den som vill må gott, enligt en ny undersökning. "Arbetar man med tunga svåra frågor är det skönt att kunna lämna det åt sidan och åka hem till familjen och ägna tankarna åt något annat. Det är ju ändå barnen som engagerar en mest, säger Sari Römpötti, sociolog på heltid och mamma åt Leopold, 4, och Benjam, 13.

Många järn i elden håller dig frisk.

Yrkesarbetande kvinnor med barn mår bättre än både hemmafruar och singelkvinnor i karriären.

-De går inte ner sig lika djupt om det krisar någonstans, säger Annika Härenstam på Arbetslivsinstitutet.

Hur kvinnorna mår i tonåren tycks inte spela någon roll för hälsan.

Inte heller vilken samhällsklass de tillhör eller hur mycket de väger.

Allt enligt en brittisk studie som publiceras i senaste Journal of epidemiology and community health.

-Jobbar du får du bättre ekonomi och kontroll över din livssituation. Den friheten är mycket värd, säger Annika Härenstam och tillägger att arbete så gott som alltid befrämjar hälsa.

- Åtminstone i vårt samhälle. Att vara utan arbete är att ställas utanför gemenskapen.

Hemmafru mår sämst

I den brittiska undersökningen följde forskarna 1781 kvinnor födda 1946. När de var 26, 36, 43 och 53 år vägdes de och intervjuades om sin hälsa.

De som varit hemmafruar i hela eller större delen av sina liv vägde mest och mådde absolut sämst.

Även ensamma mödrar och barnlösa tyckte att hälsan var dålig - trots att de inte var lika socialt isolerade som hemmafruarna.

-Att vara behövd och bli bekräftad är starka mänskliga behov. Är man ensam kanske man inte blir bekräftad på samma sätt och utan barn kan många känna sig icke behövda, säger Annika Härenstam.

Gäller även för män

Det föder svåra existentiella frågor, menar hon. Och sådana hinner hårt yrkesarbetande mammor sällan grunna över.

-Får de problem hemma kan de gå till jobbet där de har annat att tänka på och arbetskamrater att diskutera saken med. Eller tvärtom. En kris på jobbet känns sällan lika allvarlig om man har en partner att prata med hemma, säger hon och tillägger att det även gäller män.

En studie Annika Härenstam tidigare gjort på svenska män visar att de som tar ett aktivt ansvar för hem och barn är piggare, mer nöjda och mår bättre än de karriärister som bara använder hemmet som reträttplats.

Caroline Hougner