Sömnbrist farligt för barns hälsa

RELATIONER

Forskare: Även barn som verkar pigga drabbas oftare av olyckor

Får ditt barn tillräckligt med sömn?

Amerikanska forskare vill uppmärksamma föräldrar på hur viktigt det är att barn får ordentligt med vila. Även barn som verkar pigga, men som skippar sömnen för andra aktiviteter utsätts oftare för skada än andra.

– Ett trött barn är som en olycka som väntar på att inträffa, säger Carl Hunt, ansvarig på centret för sömnproblem på USA's nationella hälsoinstitutet till CNN.

Även de barn som inte verkar trötta löper större risk att drabbas av olyckor. Det är inte ovanligt att barn som ständigt får för lite sömn blir överaktiva. Föräldrarna inser inte alltid att det är sömnbrist som är problemet.

Hunt säger att cykelolyckor eller missöden på lekplatser oftare drabbar barn som sover för lite. Om de dåliga sömnvanorna fortsätter kan problemen förvärras. Forskning visar att för lite sömn i barndomen kan leda till dålig hälsa som vuxen. Bland annat kan det resultera i hjärtproblem och fetma.

Tv och internet distraherar

Enligt nationella hälsoinstitutet behöver barn i åldern sju till elva år minst nio timmars sömn per natt för att orka med skolan och kunna koncentrera sig ordentligt. Sömnbristen kan också leda till irritation och svårigheter för barnen att kunna kontrollera sina känslor.

– Vi lever i ett mer stressat samhälle i dag. Det finns många aktiviteter som hela tiden hindrar oss från att få en god nattsömn, säger Hunt.

Förutom läxor och fritidsaktiviteter tar tv och internet mycket av barnens tid.

– Det gör att barnen hittar på saker i stället för att sova, säger Hunt.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM