Relationer

Lastbilar kör runt med bilder på döda foster

RELATIONER

En stor lastbil, prydd med bilder på aborterade foster rullar fram genom Sverige. Avsändaren är organisationen Människorätt för ofödda, MRO, som protesterar mot den fria aborten.

– Det var fruktansvärt att se, säger Jeanette Jonsson som själv är gravid.

Den 28-åriga busschauffören Jeanette Jonsson fick en mindre chock när hon svängde in vid Eskilstunas tågstation för några veckor sedan. Framför henne stod en lastbil med en bild på en gummiklädd hand som höll i ett foster.

Fostrets huvud saknades, och tarmarna hade slitits ut. Texten ”Abort är mord” och ”Alla har rätt till ett liv” prydde bilen.

– De hade parkerat mitt på busshållplatsen, bland allt folk. Det var verkligen en grotesk bild, säger Jeanette Jonsson.

En bild tagen av en av Aftonbladets läsare vittnar om att likadana bilar har kört genom centrala Stockholm.

”Blev förbannad”

Jeanette Jonsson, som själv är gravid, reagerade väldigt starkt på bilderna, som gjorde henne förbannad. Hon tycker att det är bra att abortfrågan uppmärksammas, men att metoden med lastbilen var väl grotesk.

– Men det måste finnas bättre sätt att få fram sitt budskap än att trycka upp bilder på döda foster framför näsan på folk. Att skrämmas för att få folk att lyssna är nog inte rätt sätt, säger hon.

Människorätt för ofödda, MRO, är organisationen som står bakom kampanjen. På organisationens hemsida visas ett antal starka bilder och filmsekvenser. Materialet, som är autentiskt, kommer från en amerikansk motsvarighet till MRO, Center for Bioethical Reform.

Nasrin Sjögren som är taleskvinna för organisationen förklarar att bilderna är ett sätt att föra upp abortfrågan på dagordningen.

– Vi vill med bildens hjälp visa vad resultatet av en abort blir. Det är en liten människa som dödas och det är ett ohyggligt brott, säger hon.

Krossade backspeglar

Det är fler än Jeanette Jonsson som har reagerat när de har sett lastbilen som de senaste veckorna har rört sig i Södermanland och Stockholmstrakten. En man blev så upprörd att han slog sönder en av bilens backspeglar. Nasrin Sjögren förstår att folk upprörs av bilderna, men enligt henne är det bra att folk reagerar.

– Vi är inte ute efter att göra människor arga, men det är ett kvitto på att folk blir berörda. Förhoppningsvis funderar man på varför man blir arg i stället för att fortsätta vara upprörd, säger hon.

Nasrin Sjögren gjorde en abort vid tjugo års ålder, och det ångrar hon i dag. Hon är upprörd över hur unga gravida tjejer bemöts av vårdpersonal.

– Den första frågan man får är ”vill du behålla det?” som om aborten är ett självklart alternativ. I stället borde man fråga ”vad vill du?”

Med hjälp av bilarnas bilder hoppas Nasrin Sjögren att sådana frågor kan uppmärksammas ytterligare. Enligt Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, finns det inga juridiska hinder för att göra reklam på det sätt som MRO valt.

– Så länge de har fotografens tillstånd att använda bilderna så är det okej. Sedan kan man förstås diskutera den moraliska aspekten, och om det möjligtvis strider mot god marknadsföringsetik, säger hon.

Elsa Larsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer