Relationer

”Ora basta, Berlusconi”

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Hundratusentals kvinnor demonstrerade mot Berlusconis kvinnosyn – i går åtalades han för sexköp av minderårig

Nu får det vara nog!

Under den parollen gick italienarna kvinna ur huse för att protestera mot Berlusconi och hans kvinnosyn. Att premiärministern riskerade åtal för att ha köpt sex av minderåriga var bara den utlösande faktorn.

– Som ”mama” och hemmafru är kvinnan dyrkad och bortskämd i Italien. Men för dem som vill leva samma liv som alla andra kvinnor i Europa är situationen fullständigt grotesk, säger författaren och journalisten Maria-Pia Boethius.

Silvio Berlusconi.

Hundratusentals kvinnor demonstrerade på olika platser runt om i Italien i söndags; den första stora manifestationen i modern tid.

”Ora basta!”, löd parollen och det som de italienska donnorna fått nog av är premiärminister Berlusconi och den kvinnosyn han står för.

Åtal kom igår

Droppen som fick bägaren att rinna över var den stora prostitutionsutredning som nu lett till att landets ledare kommer ställas inför rätta för att ha köpt sex av minderåriga. Och igår kom åtalet.

Premiärministern har sedan tidigare retat upp många italienare med sin minst sagt icke-jämställda syn på könen.

– Men kvinnosynen i Italien har alltid varit urusel, fullständigt grotesk. I andra länder, som Spanien och Frankrike, har kvinnorna gått en enorm utveckling till mötes, men inte i Italien, säger den svenska journalisten och författaren Maria-Pia Boethius.

Hon lever sedan många år i perioder i italienska Schweiz, bara 10 meter från gränsen, och har haft chansen att studera italienskt samhällsliv på nära håll.

– Ser du ett författarsamtal på tv där fyra manliga författare sitter och diskuterar, då kan du ge dig på att det springer omkring några tjejer i bikini och servar dem med drinkar!

Låga födelsetal

Siffrorna talar också sitt tydliga språk. Knappt 15 procent av parlamentsledamöterna är kvinnor. Italienskorna förvärvsarbetar i lägre grad än kvinnor i andra EU-länder och barnomsorgen illa utbyggd.

Som ett svar på det är också födelsetalen bland de lägsta i Europa.

– Jag har funderat jättemycket på varför det är så just i Italien. Jag vet inte om det kan ha att göra med att fascismen var så stark tidigare eller att vänstern fullständigt kollapsat. Eller om det har att göra med de stora klyftorna mellan norr och söder, säger Maria-Pia Boethius.

Låg tilltro till politikerna

Och även om udden i söndagens manifestationer riktade sig mot just Silvio Berlusconi, är han inte ensam syndabock.

– Inget annat land hade överhuvudtaget stått ut med en sådan man. Men folk har också väldigt låg tilltro till politikerna. Det finns en lång historia av korruption och folk kallar politikerna för ”skurkarna i Rom”.

Därför tror Maria-Pia Boethius inte heller att det är genom att vädja till politikerna som resultat kommer uppnås.

– Det är urhäftigt det som hände i helgen med enorma mängder kvinnor som demonstrerade. Jag tror att det vill till något som upproren i Egypten och Tunisien. Och det finns ju en urskärpt internetgeneration i Italien också. Först Egyptens folk, sedan Italiens kvinnor! säger hon.

Berlusconi-grodor vi (helst inte) minns

"Det är en absurd tanke att jag skulle behöva betala för att ha sex med en kvinna".

Berlusconi, 74, försvarar sig i februari i år efter anklagelser om att ha köpt sex av en 17-åring.

"Jag har aldrig förstått mig på vitsen med det, då får man ju inte det nöje som erövringen ger".

Berlusconi förklarar än en gång varför han aldrig skulle köpa sex.

"Vi skulle behöva lika många poliser som vackra flickor i Italien, och det tror jag aldrig att vi uppnår".

Berlusconi i januari 2009 om svårigheterna att helt stoppa våldtäkter.

"Gift dig med en miljonär".

Berlusconi ger råd i tv till en ung kvinnligt student som beskriver sin osäkra framtid på arbetsmarknaden, efter att han först konstaterat att hon är väldigt vacker.

"Det är bättre att älska vackra kvinnor än att vara bög".

Berlusconi i ett tv-tal i fjol.

Källa: TT-AFP

Publisert: