Barn till gaypar mår bättre än andra barn

RELATIONER

”Är ofta resursstarka och har stabila förhållanden”

Barn till homoföräldrar mår lika bra som andra - eller bättre.

Det visar en ny undersökning och svenska professorn Karin Zetterqvist Nelson är inte förvånad:

– Gaypar som skaffar barn är ofta ekonomiskt resursstarka med goda nätverk, säger hon.

Studien från Australien baseras på en enkät som skickades ut till 500 föräldrar över hela landet. 315 av familjerna var homo- eller bisexuella.

Siffrorna visar att regnbågsbarnen mådde lika bra som barnen till heterosexuella på nästan alla punkter, förutom när det gäller allmän hälsa och familjesammanhållning - där fick de unga med homosexuella föräldrar högre poäng.

Spelar ingen roll

Karin Zetterqvist Nelson, professor vid Linköpings universitet, menar att studien går i linje med andra undersökningar på området.

– Jag gjorde själv för ­några år sedan en kvalitativ studie - alltså djupintervjuer - med barn till homosexuella. Även den visade tydligt att föräldrarnas sexualitet inte är avgörande alls. Det som spelar roll är i stället anknytning, kärlek och hur omhändertagande man är, säger hon.

”God ekonomi”

Att barnen till gayföräldrarna till och med tycks få vissa hälsofördelar förklarar de australiensiska forskarna med att regnbågskonstellationer av naturen leder till mer öppenhet och tolerans.

– De är generellt mer villiga att kommunicera och närma sig ämnen som barnen kan möta i skolan, som mobbning, säger Simon Crouch, författare till studien, till Sydney Morning Herald.

Karin Zetterqvist Nelson menar dock att även andra ­faktorer kan bidra.

– Studier av homosexuella par visar att de ofta har goda ekonomiska resurser och stabila förhållanden. De har planerat sina barn oerhört länge jämfört med många heterosexuella par, där graviditeten kanske inte har varit påtänkt alls, ­säger hon.

SÅ KAN HOMOPAR FÅ BARN

LYCKLIG BARNDOM En australiensisk studie visar att barn till gaypar mår minst lika bra som barn till heterosexuella par. Ofta mår de till och med bättre.

Det finns flera olika sätt för homosexuella par att skaffa barn. De flesta är behäftade med både juridiska och moraliska ställningstaganden. Här är de vanligaste lösningarna:

Samarbete mellan ett homosexuellt manligt par och ett dito kvinnligt par. De involverade föräldrarna delar på föräldraskapet.

Insemination. Kan göras hemma, inom landstinget och utomlands på klinik. Allmänt kan sägas att chansen till befruktning är större om man tar hjälp av vården. Det gör också den juridiska biten enklare. Alla landsting bestämmer själva reglerna kring inseminationen, men för samtliga gäller att barnet när det fyller 18 har rätt att få veta donatorns namn.

Surrogatmödraskap. Ännu inte tillåtet i Sverige, men under utredning. Görs ofta i Indien och USA.