Skål för den dåliga mamman!

RELATIONER

Jag har just blivit medlem i Bad Mothers Club. Klubben och sajten är till för alla överstressade, heltidsarbetande och långt ifrån perfekta morsor. Budskapet är tydligt – du duger, fast du ger ungarna frukost i form av varm choklad i bilen på väg till skolan. Du är inte sämst i världen för att du röker och svär.

Tack för att sådana sajter finns som motvikt till präktiga barntidningar. Orkar inte läsa mer ”Sylta och safta med barnen”, ”Sy skojiga gardiner till barnrummet” och ”300 bästa picknickrecepten”. Hallå? Är det bara jag som yrkesarbetar vid sidan av att vara morsa? Hemma hos oss är vi lyckliga om vi får på oss nästan rena kläder på morgonen och dessutom lyckas hämta i tid på dagis, handla och laga middag. När fan skulle jag sätta mig och sy gardiner eller samla mossa i skokartonger?

Jag skulle vilja se mindre duktiga picknickrecept och mer rena överlevnadstips: ”Så fuskstädar du på tio minuter!”, ”När mamma vill rymma och bli full- så löser ni det”, ”Tio tips till dig som insjuknat i akut vardagstristess”, ”15 tidskrävande lekar som uppehåller barnen när ni vill hångla ifred”.

Igår ruttnade jag. Efter tre veckor med en tvååring vars favoritreplik är ”Jag vill inte, vill inte, vill inte”, tre tårtkalas och oändligt mycket sandkakor kände jag att det var läge att hoppa ur mammarollen och återgå till mitt gamla dryga jag. Jag packade –övertydligt nog- lådvinet i en tygkasse med texten ”baby bag” och flydde från familjelyckan till partykompisen. Vi halsade vin på tunnelbanan och gick på barturné. Otroligt uppfriskande! Vid tresnåret hade jag en dialog med en apfull Södermalmsmusiker som fick samtalen med min dotter att framstå som intellektuella (”Du är söt!” ”Tack.” ”Du ÄR söt!” ”Tack, var det något annat?” ”Du är faktiskt jävligt söt.”). Plötsligt började jag längta efter ”vill inte, vill inte, vill inte”. Det hade aldrig hänt om jag inte fick hänga på krogen. Skål för den dåliga mamman!

Veckans godispåse

Har just köpt ungdomsboken ”I taket lyser stjärnorna” av Johanna Thydell. Jag har bara kommit några sidor, men den ser ut att bli sommarens bästa läsning.

Veckans bajsblöja

Bästa väninnan har just fått barn och har redan hunnit få bestämda och motstridiga råd om amning från olika barnmorskor och barnsjuksköterskor. Hur mycket ”måste” och ”får inte” kan det egentligen finnas i amningsvärlden?

ARTIKELN HANDLAR OM