Pehr fick dotter på köpet när han träffade Richard

RELATIONER

Pehr hade accepterat att han aldrig skulle bli pappa - han var ju bög.

Sedan träffade han sin blivande make Richard.

På köpet fick han bonusdottern Cornelia.

Foto: Malin Arnesson
mamma, pappa, pappa, barn Richard, Pehr, Cornelia, 9, (på hunden Dacke), mamma Helena och Tilda, 4, lyser i kapp med familjens fantastiska juldekorationer.

Familjen Hantes lägenhet i centrala Stockholm är en hysteriskt kitchig juldröm - blinkande ljusslingor i varenda vrå, avancerade pepparkaksbyggen och en julgran i varje rum.

-Den här kallar vi Disneygranen. Målet var att man inte skulle se något grönt alls, säger Cornelia, 9, och visar stolt vardagsrummets överbelastade variant.

Cornelia, 9, växlar hem

Cornelia växlar mellan att bo här hos pappa Richard, 39, och bonuspappa Pehr, 38, och hos mor Helena Wikner, 39.

Richard och Helena hade tidigare ett långvarigt förhållande. När de skaffade barn hade Richard redan kommit ut som bisexuell.

-Vi visste att vi inte skulle vara ihop resten av livet, men ville ändå ha varandra som föräldrar till våra barn, säger Richard.

Idag ser han sig som homosexuell. Han och Helena pratade mycket om hur det skulle vara för barnet att växa upp i en familj som avviker från normen.

-Vi kom fram till att utvecklingen i samhället gått tillräckligt långt. Vi skulle ösa kärlek över barnet för att göra det starkt, säger Richard.

Ett halvår efter att Cornelia fötts blev Richard tillsammans med Pehr.

-Jag hade aldrig ens funderat på att jag som homosexuell kunde skaffa barn, för tio år sedan fanns det inte i vokabulären, säger Pehr.

-Första gången Pehr träffade mig tyckte han att jag var en jättejobbig unge som bara skrek, förtydligar Cornelia hjälpsamt.

Men snabbt blev Pehr naturligt en andra pappa till Cornelia. Hans relation till Richards ex Helena var däremot mycket frostig till en början, men idag kallar de varandra för bästa "väninnor".

-Nu åker de till Ikea tillsammans och skvallrar om mig, säger Richard.

Umgås ofta - alla fem

Numera består familjen även av Tilda, 4, som Helena fick med en senare pojkvän. Helena bor nära Richard och Pehr och alla fem umgås mycket tillsammans.

Inte en enda gång har de blivit dåligt bemötta för att de lever det liv de gör. Förklaringen tror de ligger i att de alltid är helt öppna så att inget utrymme till spekulationer lämnas.

Alla tre föräldrar går till exempel alltid med på föräldramöten och kvartssamtal.

-En mamma i Cornelias klass sa att hon är tacksam gentemot oss eftersom det inte finns någon i klassen som kommer att gå ut med taskiga fördomar, säger Helena.

Familjen Hante/Wikner

Vad säger lagen?

Kända homopar som också bildat familj

Rosie O"Donnell och Kelli O"Donnell.

Läs mer

Tobias Brandel ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM