Är det inte dags för internet på skolschemat?

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

IT-expert Ewa Thorslund svarar på läsarnas frågor

Ewa Thorslund
Foto: Bonnier Carlsen
Ewa Thorslund

Ewa Thorslund säger: Nu är jag med!/Ewa
Moderator säger: Välkomna, om någon minut chattar vi med Ewa Thorslund!
Moderator säger: NU är klockan 10:30 och vi börjar chatten!
kimpa säger: att spärra sidor? hur menar du då?
Ewa Thorslund säger: Hej!Jag vill inte gå in i tekniska diskussioner. Det kan dock vara t ex en sk föräldrakontroll där man på den lokala datorn göra inställningar som gör att en viss sida på nätet inte visas.
johan säger: Internet är ofta uppmålaat some ett "hot" emot våra barn. Vi har ju gamla "hot" likt jazz, rock, film, musik, dansstilar, egoism, etc, etc och inget av dem har försört våra barn förr... på vilka sätt skulle Internet skilja?
Ewa Thorslund säger: Bra fråga! Det är precis det jag försöker skriva om. Alla tider har sina specifika hot. Det har varit allt från ångmaskinen, den fasta telefonin till datorer. Inget nytt under solen. Sunt förnuft gäller nu som då.
sandra säger: om skadan redan är skedd, dvs ett barn som blir mobbat på nätet..vad gör jag då?
Ewa Thorslund säger: Viktigt det du säger. Barnet måste uppmuntras att tala med en vuxen som den litar på. Är det grövre former av kränkningar det handlar om, så ska man polisanmäla. Tänk på att alltid spara bevismaterial såsom sms, mail, chattkonversationer (obs! printa ut. De kan försvinna när datorn stängs ner) o s v.
Glenis säger: Hej, finns det mycket pedofiler på Lunarstorm?
Ewa Thorslund säger: Seriösa sajter som Lunarstorm har något som kallas en abuse-funktion dit man som användare kan vända sig för att anmäla t ex kränkningar och annat. De har även en säkerhetsfunktion som bevakar bl a innehåll och konversationer.
förälder säger: Jag har läst många artiklar om detta med Internet och anser att mina barn inte ska använda detta. Har av denna anledningen förbjudit datorer hemma men då datorer och internet finns på skolor och biblotek så undrar jag om jag som målsman till mina barn kan på något vis kan tvinga dessa att inte tillåta mina barn tillträde?
Ewa Thorslund säger: Jag kan inte svara på om det är möjligt. Personligen har jag valt en annan linje gentemot mina egna barn. Internet är här för att stanna. Barnen måste själva förstå både möjligheter och hot.Där kan vi vuxna vara ett stöd. Internet är ett viktigt verktyg både socialt och i skolarbete och ett framtida yrkesliv.
hejsan säger: hejsan, hur kan jag skydda min tonårsdotter från sådana sidor? jag kan ingenting om internet eller så
Ewa Thorslund säger: Be henne lära dig! Ditt barn är säkert en bra lärare.Låt henne t ex visa dig på vilka sidor och communities hon rör sig. Fråga vad hon gör. Fråga HUR hon gör om och när det kommer upp olämpliga sidor och annat material. Tekniska möjligheter att begränsa oönskade sidor finns. Du kan t ex kontakta din internetleverantör.
tatziloo säger: Jag har en hemsida om mina barn, lösenord krävs för att få tillgång till både text och bilder. Kan jag känna mig säker på att mina bilder inte hamnar i fel händer?
Ewa Thorslund säger: Nej. Du vet ju vem som har lösenord, men du vet ju inte vad den personen gör med bilderna.
Rolf säger: Hej Ewa. Är det inte dags att införa grundläggande IT-kunskap på skolschemat i lågstadiet så att barnen vet om riskerna redan innan de blivit inbitna datoranvändare?
Moderator säger: Nästa fråga blir den sista! Sedan följer läsarreaktioner och tips från er läsare!
Ewa Thorslund säger: Bra idé! Jag håller med dig såvida "IT-kunskap" omfattar s k mjuka frågor som källkritik. Det vill säga vem är det jag talar med, vad vill den personen mig och i vilket syfte o s v. Samt diskussioner kring effekter av ens handlande, moral, etik, rätt och fel d v s frågeställningar där även vi föräldrar kan, och ska, ge vägledning. Man måste inte vara expert på IT.
Pappa_A säger: Är det nån idé att polisanmäla om ens barn blir utsatt för trakasserier på nätet? Polisen gör väl ändå inget åt sånt där??
Ewa Thorslund säger: Absolut! Man ska polisanmäla.
Moderator säger: TAck Ewa för alla svar! Och tack alla läsare för bra frågor, här följer mer reaktioner:
Pappa_A säger: Hej Ewa! Synd att alla snöar in på teknik, när det handlar om atityder och förhållningssätt! Det duger inte att försöka lösa problemet tekniskt, det handlar om insikt hos både barn och föräldrar!
Man i GBG säger: Internet finns och måste ses som en möjlighet. Det finns hot i verkliga livet också. Samttidig som våra barn exponeras för sex, porr etc. direket och indirekt i vanliga media. Klart att de om det inte finns något annat forum för deras funderingar söker info mm på internet. Det måste finnas ett alternativ till internet för barns samtal. Eller?
Peter säger: Det är bara löjligt att man inte litar på sina barn....Jag låter mina barn använda datorn efter eget förnuft och ber dem alltid komma och prata med mig om det är något de undrar...Jag undrar om du inte tycker att det är för stort fokus på barnen nuförtiden och det är oss föräldrar det är fel på?...Man undrar i bland vem som är vad...
lars säger: Varför koncentrerar de flesta vuxna sig på hoten med internet istället för möjligheterna? När en del pratar om att förbjuda internet hemma blir jag mörkrädd, ska man förbjuda barn att vara utomhus också? Det finns pedofiler såväl på internet som utomhus.
Rolf säger: tatziloo kan inte vara säker eftersom någon alltid kan knäcka lösenordet. Kommer någon åt bilden kan den spridas i evigheter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN