”Nätet har blivit en kanal för ilska”

avAnnika Jeppsson

RELATIONER

I bloggar, webbtidningar och forum – därför frodas hatet i kommentarsfälten

Foto: JONAS BILBERG
näthat Elaka kommentarer på nätet har ökat explosionsartat – och näthatet har blivit ett begrepp. ”På internet tar människor sig friheter de aldrig skulle drömma om annars. De gömmer sig bakom anonymiteten, ser inte dem de skriver till och kan lätt glömma att de sårar andra, säger psykologen Madeleine Gauffin Rahme. (Bilden är arrangerad).

”Det var inte en kommentar, utan det var flera stycken, flera dagar i rad. Jag kommer ihåg hur mycket jag grät på grund av dem.”

Så skriver unga kvinnliga bloggaren "Rstahl" på devote.se.

Kommentarerna på nätet har exploderat. Samtidigt har näthatet blivit ett begrepp.

Madeleine Gauffin Rahme.

Vi blir allt mer aktiva på internet. Allt fler har egna bloggar. Allt fler kommenterar dem.

I snabb takt växer också antalet tidningar som låter sina läsare kommentera artiklar på nätet. Och kommentarerna ökar explosionsartat.

– Tidningarna välkomnar läsarna. De har fått en viktig roll, säger medieforskaren Michael Karlsson.

Än så länge är det bara fem procent av nätanvändarna som står för kommentarerna. De som skriver inläggen är ofta yngre män, som inte är representativa för läsarna som grupp.

– Jag vet inte varför det är så. Det kan bero på att fler män än kvinnor är ute och surfar på internet, säger Michael Karlsson.

Bjuder in läsarna till debatt

Trots att det är en liten klick som använder kommentarsfunktionerna har det visat sig att inläggen är värdefulla för resten av läsarna. Därför försöker tidningar locka fler personer in i debatten.

– Det är ett sätt att göra artiklarna mer attraktiva. Många tidningar tycker att nyheterna blir bättre om läsarna är med och diskuterar. De kan komma med ny kunskap och andra infallsvinklar, säger Michael Karlsson.

Men kritiker menar att oseriösa kommentarer kan undergräva tidningarnas trovärdighet – och skada varumärket.

– Så kan det definitivt vara, även om det ofta är väldigt få som står för de oseriösa inläggen. Samtidigt drar kommentarerna trafik till sajterna och det är positivt för tidningarna, säger Michael Karlsson.

En låtsasvärld

Men det är inte bara nyhetssajter som har problem med oseriösa kommentarer. I takt med att vi använder internet allt flitigare har näthatet blivit ett begrepp. Och det kan göra stor skada.

För unga kvinnliga bloggaren ”Rsthal” på devote.se började eländet redan några veckor efter att hon startade sin första blogg. De skoningslösa kommentarerna haglade och hon kunde inte värja sig mot allt som skrevs. "Det svider i mig att veta att det finns tjejer som mår så dåligt nu som jag mådde då", skriver hon i en kolumn om nätkommentarer på devote.se.

Madeleine Gauffin Rahme är psykolog och psykoterapeut. Hon säger att nätet kan vara en kanal för undertryckta aggressioner.

– Vissa människor har en inneboende ilska, som inte syns utanpå. De vill kränka och göra illa. Nätet blir en låtsastillvaro där de kan få utlopp för de här känslorna, säger hon.

”Näthatare mår ofta dåligt”

Madeleine Gauffin Rahme tror att ju mer aktiva näthatarna är desto lättare tappar de bort sig i glöden att hata. Det blir en ond cirkel.

– På internet tar människor sig friheter de aldrig skulle drömma om annars. De gömmer sig bakom anonymiteten, ser inte dem de skriver till och kan lätt glömma att de sårar andra, säger Madeleine Gauffin Rahme.

Hon menar att det är viktigt att komma ihåg att de elaka inläggen inte har något med dem som drabbas att göra.

– Näthatare är människor som mår dåligt. Med samtidigt måste man ta problemen på allvar. Det är otrevligt och obehagligt att bli måltavla. De som utsätts känner sig ofta väldigt tilltufsade och tillintetgjorda.

Madeleine Gauffin Rahme bästa tips till dem som råkar ut för näthat är att lämna den aktuella sajten så fort som möjligt.

– Många vill bemöta inläggen och bråka vidare. Men det leder ofta ingenvart utan kan i stället göra nätmobbarna ännu mer eldiga.

Så ser näthatet ut

YOUTUBE.COM:

Signaturen ”Fjalkinge” kommenterar om en ung sångerska:

”FAN? VA FET HAHAHAHA” och ”Bara för att man är begåvad så kan man inve vara fet? HAHAHAH FETTO, RENSA BLODKÄRL ASAP STROKE PÅ VÄÄÄÄG AHHAHAHHAHHA”

Expressen.se:

Signaturen ”DissarSossar” kommenterar om två programledare:

”NN är kass och tant. NN är superkass och tant. Finns det någon tant som inte suger!? :-)”

Aftonbladet.se

Signaturen ”drSwan” kommenterar om en kampsportsprofil:

”Kanske tur att han anses klä sig väl. Han har ju ett utseende som bara en mamma kan älska. Undrar om det är därför han började med kampsport också?”

Ung kvinnas blogg:

Signaturen ”YourMama!” kommenterar om bloggerskan:

”Ditt fula jävla fanskap!! Sluta förstora dina jävla läppar för helevete!! FULFAN!!!!”

Ung kvinnas blogg:

Bloggerskan skriver om en kvinnlig modeprofil:

”Vilket jäkla anorexioffer hon ser ut att vara”

Svenskdam.se:

Signaturen ”Astrid” kommenterar om en kvinnlig tv-profil:

”NN är inte rockig. Hon är Tensta-bling bling. White trash. Därför hon har ingen stil eller smak eller klass. Därför ser hennes hår ut som skit. Titta på alla bilder på henne. Hennes hår är slitigt som en 16årig Tensta-brud.”

Nattstad.se:

Signaturen ”Linus” kommenterar om en kvinnlig dokusåpaprofil:

”Du kan inte ens svenska, så hur ska du kunna skriva krönikor?”

Ung kvinnas modeblogg:

Signaturen ”fdfdfdf” kommenterar om bloggerskan:

”Du är ingenting, gå i skolan så kanske du blir nåt!”

Metro.se:

Signaturen ”ray” kommenterar om en manlig journalist:

”Kan man inte bara få slippa se detta fula jobbiga face överallt bara hatar NN orkar varken se eller höra om han... skaffa dig ett jobb låååångt bort kräkmedel!”