Relationer

När suget efter närhet blir ett missbruk

RELATIONER

Nätdejting kan vara härlig krydda i vardagen, en hemmafest framför datorn eller rent av en kanal till att träffa den stora kärleken.

Men för en mindre del personer kan dejtningen spåra ut – och utvecklas till ett missbruk.

Nätet är ett smörgårdsbord. Där finns någon för alla smaker. På dejtingsidorna kan du kryssa för egenskaper och intressen. Pussla ihop en drömsökprofil – och få träff.

Exemplen är många på par som hittat den stora kärleken framför datorn. Enligt Match.com träffades 55 personer om dagen på sajten förra året och Söndags undersökning visar att 62 procent av er läsare har dejtat på nätet.

Men medaljen har en baksida.

För en mindre del människor kan valmöjligheterna gå över i ett problem. Rent av ett missbruk.

Erik Sundby, verksamhetschef Dysberoendekliniken i Stockholm, har hand om patienter som utvecklat ett tvångsmässigt beroende.

– 55 procent av dem som söker hjälp hos oss har fastnat i en kategori av sexuell beroendestörning som kallas för ”förförelse och erövring”. Hos ett stort antal av dem sker ­utagerandet via internet.

På nätet finns tillgängligheten, sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet. Möjligheten att skräddarsy olika identiteter och få snabba bekräftelsekickar.

”Vi kallar cybersex för sexbrukets kokain”

– Jag har haft patienter som haft 15 olika profiler och går in i olika roller, byter skepnad.

– Vi kallar cybersex för sexbrukets kokain för att man kan eskalera i beteendet väldigt fort. Det kan börja med nyfikenhet och eskalera till att man ­träffar okända personer för tillfälligt sex.

I fall med en sexuell beroendestörning är det ofta personer som jagar bekräftelse, ­identitet, och försökt fly undan känslor av tomhet genom att söka sig till tillfälliga förbindelser, menar han. Som utvecklats till ett sexmissbruk.

– Det är ett sätt att kompensera intimitet, men vad du får i stället är intensitet.

– Man går in i en bubbla, ett slags transtillstånd. Lägger upp profiler och använder dem som en drog för att fly verkligheten. I den processen kidnappas hjärnan av ens eget belöningssystem. Om man upprepar ett ­specifikt handlingsmönster så ritualiserar man, och förstärker, det beteendet och kan utveckla ett beroende.

Vilket kan resultera i negativa konsekvenser, till exempel att personen får svårt att koncentrera sig på sin arbetsplats, ”att lampan är tänd, men ingen är hemma”, och slutar vara tillgänglig för andra människor i sin nära omgivning.

– Man stannar upp och utvecklas inte. I relationer, i sin yrkesroll. Utan har fastnat i ett mönster som tar allt mer tid och energi.

Var går gränsen för ett flitigt dejtande och ett missbruk?

– Om personen upplever att hon eller han förlorat förmågan att bestämma själv, att det är tvångsmässigt. Att det man gör ger negativa konsekvenser, men att man ändå fortsätter med samma beteende. Och om det blir en tankemässig upptagenhet.

Hur ser hjälpen ut?

– Det finns ingen sexmissbrukare som klarar av att tillfriskna ensam. Eftersom det är en intimitetsstörning, oförmågan att vara sårbar och beroende av andra människor. Tillfrisknandet handlar om att våga gå in i en relation, bygga upp och underhålla sann intimitet. För det mesta behöver man hjälp med det.

Vad har DU för erfarenhet av nätdejting?

Catharina Cavalli

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer