”Ser jag snygg ut i den här ställningen?”

avHelena Utter

RELATIONER

Kroppskomplex förstör sexlivet för 3 av 4 kvinnor

Foto: colourbox
Ser jag snygg ut i den här ställningen...?

För fet för ett f**k?

Nästan tre av fyra kvinnor tycker faktiskt att de är det.

– Särskilt unga tjejer hänger upp sig på sina skavanker. Men killarna ser inte det, de vill bara få lov att stoppa in den, säger Suzanne Lindström, auktoriserad sexualrådgivare.

När tidskriften Cosmopolitan frågade nästan 3 000 kvinnor i åldern 18 till 40 uppgav nästan 75 procent att de oroar sig så mycket över sina kroppar att det kastar en skugga över deras sexliv.

Suzanne Lindström, barnmorska och auktoriserad sexualrådgivare, bekräftar bilden.

– Väldigt många kvinnor har en skev bild av sin kropp. Och detta gör att de vill ha sex i ett mörkt rum, de vill inte visa sig nakna, säger hon.

Hör ihop med höga krav

Detta menar Suzanne Lindström hänger ihop med de skyhöga krav kvinnor ställer på sig själva, framför allt yngre kvinnor.

– I 40-årsåldern har vi landat i våra kroppar. De flesta har fött färdigt sina barn, insett att de inte blir fotomodeller. Och då blir sex oftast mer lustfyllt, säger Suzanne Lindström.

Hennes råd till unga tjejer är att lära känna sin kropp och lära sig hur den fungerar. Och det gör man genom onani.

– Du ska bli riktigt vass på din egen kropp, så du vet hur du vill ha det i sängen. Sen ska du bara blunda och ge dig hän. Ta för dig och njuta, bli mer ego. Man har ett totalt eget ansvar för sin sexualitet, säger Suzanne Lindström.

Inte bara stränga mot sig själva

Men enligt Cosmopolitan-studien är kvinnorna inte bara stränga mot sig själva. I och för sig faller de för annat än yttre kvaliteter hos en man; sinne för humor och delade värderingar.

Men mest avtändande är dålig hygien, mansbröst, ölmagar och håriga ryggar.

– Det beror nog på hur frågorna är ställda. Vi är djupare än så. Tjejer tittar inte bara på magar och bröst, utan faller framför allt för utstrålningen, säger Suzanne Lindström.