”Det blev en buklandning”

RELATIONER

Relationsexperten Eva Rusz skiljer sig – för andra gången

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz, 53, skiljer sig.

För andra gången från samme man.

Om inte ens proffsen får relationen att fungera – hur ska vi vanliga dödliga då klara det?

Foto: Eva Rusz.

– I varje relation är man två om att ta ansvar för att utveckla den. Vi två har gått i ett antal terapier under åren för att förstå varandra bättre, säger Eva Rusz.

”Man ska inte ge upp så lätt”

– Ibland kan man vilja mer än vad man förmår. Människans beteendemönster är ofta ganska rigida och oflexibla och även om man önskar förändring så kan vårt känslomässiga inre agera motsatt.

Hur kom du fram till beslutet?

– Det var ett mycket svårt beslut eftersom jag anser att man inte skall ge upp så lätt. Jag gifte om mig med min flygkapten och hoppades på att vi skulle hamna i sjunde himlen men vi hamnade på samma ställe som förra gången. Det blev en buklandning.

Halkar tillbaka i gamla spår

När är det dags att ge upp?

– Definitionen på galenskap är väl då man gör om samma sak om och om igen och ständigt väntar sig nya resultat?

– Har man gjort upprepade försök att få relationen att fungera men halkar tillbaka i gamla upptrampade spår bör man inse att det är dags att välja en annan stig.

Är det önskvärt att leva i samma relation hela livet?

– Det är viktigt och önskvärt att få en person att knyta an till, vara ett bra team med, där närhet, trygghet, förtrolighet och respekt finns. Jag tror den moderna människan kommer att ingå fler relationer under sin livstid. Men vi är alla olika och har olika behov som styr hur våra val ser ut.

Hur går man vidare på ett bra sätt?

– Det är viktigt att inte bli bitter utan att våga släppa taget om det som varit, påminna sig själv om vilka orsaker som ligger bakom ens beslut; sluta älta det förgångna och fokusera på nuet och framtiden.

Har inte tappat tron

Vad tänker du om framtiden?

– Jag har varit väldigt ledsen och djupt besviken men går nu med nya krafter vidare. Jag har definitivt inte tappat tron på att träffa mannen jag vill leva med under resten av mitt liv.