Därför stannar hon kvar

Artisten Rihanna tillbaka hos killen som slog

Artisten Rihanna slogs blodig av sin kille – men hon gick ändå tillbaka.

Då får hon skylla sig själv, skriver flera av Aftonbladets läsare.

– Tycker man det förstår man inte våldets mekanismer. Kvinnan utsätts för en slags hjärntvätt, menar sociologen Carin Holmberg.

Rihanna och Chris Brown under en konsert i december förra året, ett par månader innan misshandeln ägde rum.
Rihanna och Chris Brown under en konsert i december förra året, ett par månader innan misshandeln ägde rum.

”Ingen mer sympati från min sida i alla fall.” Så skriver signaturen Ultraman om att artisten Rihanna enligt uppgift går tillbaka till sin pojkvän Chris Brown – trots att han slagit henne blodig. Han är en av många som nu skriver att Rihanna ”får skylla sig själv”.

Att man ifrågasätter offret istället för förövaren är vanligt enligt sociologen Carin Holmberg, författare till boken ”Varför går hon?”, med intervjuer av misshandlade kvinnor.

– Den lämpliga frågan är istället: varför stannar han kvar? Om han känner sig föranledd att ge henne stryk för att hon är så ful, eller inte städar bra, eller inte kan knulla rätt, eller vad det nu är, varför lever han då kvar i relationen?

”En slags hjärntvätt”

Kvinnor som blir slagna tappar ofta bort sig själva, enligt Carin Holmberg. De blir extremt bundna till mannen som slår.

– Till slut ser de verkligheten och sig själva med förövarens ögon, säger hon.

Carin Holmberg menar att det är som på film, där en schysst polis och en elak polis håller i förhören. Först utsätter man personen för något hemskt, sen är man plötsligt snäll och medmänsklig. Då pratar de flesta.

– Mannen står i dessa fall både för våldet och för kärleken och det är väldigt svårt att hålla isär. Det blir en slags hjärntvätt.

– Efteråt kan han säga saker som ”varför gjorde du så där. Jag var ju tvungen att slå dig då, men jag vill inte. Du är det vackraste jag vet”. Och så vyssjar och vaggar han henne och det blir en soppa av allting.

Plötslig kraft att gå

När omvärlden skuldbelägger kvinnan stärks hennes tro att hon kan stoppa våldet, menar Carin Holmberg. Många kvinnor lyckas bryta upp först när de fruktar för sina liv. För andra rinner bägaren plötsligt bara över, som en kvinna vars man sade: ”Din jävla kossa, hämta ett glas vatten”. Efter år av misshandel fick hon plötsligt kraft att gå.

– Det finns liknande uppbrott bland missbrukare, det går inte riktigt att förklara, säger Carin Holmberg.

Men en sak understryker hon:

– Man får aldrig skylla sig själv. Den som slår är förövaren.

Publisert: