Så ska abort på grund av kön begränsas

Publicerad:
Uppdaterad:

Sjukvården ska inte automatiskt ta reda på ett fosters kön.

Då kan personalen inte heller upplysa föräldrar om fostrets kön – därmed begränsas möjligheten att göra abort av könsskäl. Det här bör gälla så snart de nya föreskrifterna är klara, anser socialminister Göran Hägglund.

Socialminister Göran Hägglund (KD).
Foto: Johanna Reeder
Socialminister Göran Hägglund (KD).

De nya föreskrifterna från Socialstyrelsen är klara och ute på remiss, berättar Göran Hägglund (kd) för TT.

”Inte en uppgift för sjukvården”

– Det är inte en uppgift för hälso- och sjukvården att göra undersökningar som enbart syftar till att könsbestämma foster. Det ska användas till sådant som är relaterat till könsbunden sjukdom, säger han.

Föreskrifterna innebär enligt honom att det klargörs att hälso- och sjukvården inte ska lägga grunden för en utveckling där vuxna väljer kön på sina barn. Men om personalen vet könet på fostret blir den även framöver skyldig att berätta det om föräldrarna frågar.

TT: Räcker den här föreskriften för att stoppa aborter på grund av könsskäl?

– Det är den framkomliga väg som vi kan se just nu. Det är ett viktigt steg att man markerar att alla barn oavsett kön är lika mycket värda. Det är viktigt att slå fast det. Det kan inte vara sjukvårdens uppgift att söka information som leder till utsortering.

Ingen garanti

Men föreskrifterna innebär av flera skäl ingen garanti på att aborter grundat på kön försvinner. Och en lagstiftning som förbjuder aborter av könsskäl har ingen verkan, enligt Hägglund.

– Då skulle folk uppge något annat skäl.

Frågan blev aktuell i samband med en kvinna i Eskilstuna som två gånger bad att få veta könet på sitt foster. När hon fick veta att hon bar på flickor begärde hon bägge gångerna abort.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN