Relationer

”Du får välja: blingbling eller bjuda alla på mat”

RELATIONER

Bröllopskoordinatorn Tove Leijon svarar på Belindas frågor

Aftonbladets Belinda Olsson vill gifta sig, hon vill få en fin blingbling-ring på sin vänstra hand.

Men det finns väldigt mycket att tänka på inför ett bröllop, både som huvudpersoner och som gäster. Belinda Olsson har tio frågor som hon gärna vill ha svar på.

aftonbladet.se bad bröllopskoordinator Tove Leijon hjälpa Belinda med svaren.

Tove Leijon jobbar som bröllopskoordinator.

Tove Leijon jobbar som bröllopskoordinator.

Foto: Åsa Liffner

1. Hur gör man med släktingar som inte går ihop – ska man be vänner vakta dem?

– Oroa dig inte! Alla människor uppför sig på ett bröllop, då läggs alla fejder på is. Jag arbetade med ett verkligt ”högriskbröllop” i vintras, där brudparet var väldigt oroliga för hur vissa skulle uppföra sig – men allt gick perfekt. Allt handlar om brudparet och det är så mycket glädje i luften.

2. Hur får man råd? Vid de bröllop Belinda Olsson har varit på har det bjudits på allt. Tar man banklån eller vad?

– Alla bjuder inte på allt! Har du begränsade resurser får du prioritera: vill du ha blingbling-ringen eller bjuda alla på mat? En del tar faktiskt banklån men det är inget jag rekommenderar – vilken press att det ska bli lyckat, både bröllopet och äktenskapet! Då är det bättre att spara ett tag innan.

3. Blingbling. Kan man få spons?

– Tja, det skulle väl i så fall vara från familjen men det gäller långt ifrån alla. Ett tips är att kolla upp äldre släktingars ringar – kanske kan du ta vara på guldet och stenarna, och göra en ny design?

4. Varför är folk så taskiga i sina tal till brudparet? Och varför talar folk så förtvivlat länge?

– Det finns faktiskt en etikettsregel som säger att brudens far får tala fem minuter, alla andra max tre minuter. Man kan också be toastmastern att be om korta tal.

– Människor som säger taskiga saker är helt enkelt dåliga talare. De har varit lata med förberedelserna och tar den lätta vägen, med ”humor”. Klart att man kan ha en glimt i ögat men man får aldrig vara elak.

5. Ska man tillåta barn på bröllop?

– Barn över fem år är det sällan några problem med och bebisarna kommer man aldrig undan. De svåra fallen är de mellan ett och fyra år. Du får helt enkelt utgå från dig själv, vill du ha dem där? Det är helt okej att be folk att inte ta med sina barn. Det är ert bröllop, det är ni som bestämmer.

6. Som gäst på bröllopet, får man ha vit eller svart klänning?

– Traditionellt, i Sverige, har inte gästerna vita klänningar. Det ska inte råda något tvivel om vem som är bruden. Svart kan du ha, men ha då en färg till.

7. Många brudpar önskar sig så dyra saker! Hur dyrt kan man egentligen önska sig – och hur billigt kan man ge?

– Var och en ger efter egen förmåga! Det är väl aldrig nån som tycker att människor är snåla med bröllopspresenter? Sen är det väl ofta så att ju närmare relation man har med brudparet, desto finare present ger man.

– Det är faktiskt oförskämt att bara önska sig dyra saker. Man ska se till att önska sig saker i alla prisklasser. De dyraste sakerna är väl utmärkta att skramla flera stycken till.

8. Är syrianbröllop så roliga som alla säger?

– På ett syrianskt bröllop brukar verkligen alla släktingar vara med och alla deltar i festen fullt ut, det är mycket sång och dans. Gillar man det, så gillar man syrianska bröllop.

9. Om man skiljer sig inom ett år – ska man då skicka ett ”förlåt oss-kort” till gästerna, för att man upptog deras tid?

– Nej, det behöver man inte göra. Det är nog jobbigt som det är. Enligt traditionen ska man dock skicka tillbaka presenterna om man skiljer sig så snabbt men det har jag aldrig hört talas om någon som har gjort. Och det kan ju bli väldigt besvärligt om man har fått en flaggstång...

10. Om man skiljer sig, vem tillhör brudens blingbling?

– Hm, nu är jag ju ingen skilsmässokoordinator... Men jag skulle tro att bruden behåller den. Om hon inte har kastat den i ansiktet på sin man.

Läs Belinda Olssons krönika

Anna Andersson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer