”Min tioåring är ful i munnen”

RELATIONER

Jag har en tioårig son som är HEMSK i munnen, han har ett fruktansvärt språk och elak humor. Vad ska jag göra åt detta? Har diskuterat det med honom flera gånger men det blir bara värre.

Han säger att det bara är på skoj, men hans lillebror blir inte så glad av att upprepade gånger få höra hur tjock, ful och dum han är. Detta har även börjat smitta av sig till honom, som också blir "fulare" i munnen. Ska jag acceptera denna "humor" eller?

Nanny AnneLie: Det är inte humor, snarare mobbning! Sätt en gräns för hur du vill ha det i ert hem. Det språkbruket han väljer själv med sina vänner kan du inte göra något åt, men i ditt sällskap är det du som kan påverka. Lillebror kommer att låta precis likadant ganska snart. Välj om ni ska införa nolltolerans eller tillåta vissa uttryck. Ha ett familjemöte kring detta och var väldigt tydlig med påföljden. Det du väljer måste du vara något du kan klara av att stå för. Var sedan beredd på att han kommer att testa dig under en tid. Detta kommer du att behöva gå igenom med lillebror senare, så ta det som träning. Dina styrmedel är ju oftast veckopeng, datatid, tv-spelstid eller utegångsförbud. Tänk på att ha bra proportioner, dra hellre av en kvarts datatid än hela passet. Det är lättare att klara av små justeringar, och dom är lika effektiva. För mycket indragningar gör bara barnen straffimmuna. För in något positivt i hans liv, han kanske skall börja spara till en moped eller ta ett moppekort? Detta kan skapa en god inställning för kommande år.

En orolig mamma

ARTIKELN HANDLAR OM