”Min flickvän var otrogen med två killar – samtidigt”

RELATIONER

Läs chatten med relationsexperten Eva Rusz

säger: Snälla hjälp mig... jag kan inte i tankarna släppa min sambos exflickvän. Varje gång nått med henne kommer upp blir jag helt kall och mår illa. Han och hon hade just separerat (ömsesidigt) när vi träffades. De fortsatte att vara vänner, och träffades ibland, men det har han sagt upp med hänsyn till mig. Jag vill inte må så här, och jag ÄR ingen elak, missunsam människa. Men jag kan inte styra vad jag känner... jag trippar på tå hemma och är rädd för att hitta saker som påminner om deras kärlek. Hur kommer jag över det??? Jag är inte minsta rädd för att de skall bli ihop igen, men vad är det j

Eva Rusz säger: Du är varken elak eller missundsam. Du behöver öva dig att både sätta stopp då dessa tankar dyker upp, samt att medvetet, identifiera dem och löpa dem "linan ut", dvs försöka följa dem till slutet. Att sätta stopp gör du enklast genom att fästa ett gummiband runt handleden och snätt till dig så det gör ont varje gång du börjar tänka. Säg "stopp" till dig själv och börja sedan ,stenhårt , att fokusera på något annat. Ett svårt mattetal, suduko eller liknande. I minst tio minuter ska du fokusera på annat.

Att löpa tanken till slutet innebär att du sätter dig ner och skriver ner vilken eller vilka tankar du får, en efter en då du får dem. Sen frågar du sig själv,”vad skulle detta bevisa”? Finns det bevis som är motsatta? Kan jag se på detta på något annat sätt än det jag känner och tänker just nu? osv. Lär dig också att fråga dig själv om de tankarna är något du kan lösa just nu? Du har olika katastroftankar och dem får du dagligen öva dig på att släppa, det kommer att fungera med tiden, Öva allt vad du kan under de kommande två veckorna, varje gång du får en tanke.

säger: Hej Eva.

Efter att ha levt ihop med samma man i mer än tio år har vi kommit till en punkt i livet då vi inte har så mycket att prata om längre. Jag är fortfarande kär i min man och han i mig men jag kan känna att det inte riktigt räcker till. Vår fritid är fyllda med barnens aktiviteter där vi skjutsar än hit och än dit. När vi tillslut har en stund över tillsammans så är vi så slut och samtalsämnena saknas? Hur hittar vi tillbaka till en roligare vardag?

Eva Rusz säger: Försök finna ett eget, gemensamt och nytt projekt, nya färdigheter ni kan göra tillsammans;språk, golf, tennis, gympa eller liknande. Skaffa barnvakt då ni utövar det tillsammans och avsätt tid efteråt till en gemensam middag eller teater osv. Ni behöver ha något annat att uppleva och tala om tillsammans än det "gamla vanliga familjelivet".

passus säger: Hej. Är 26 år och träffade för några månader sedan en kille som jag verkligen tycker om. Jag är inte dökär ännu men känner att han/vi har potential. Ibland känner jag att han är killen jag väntat på. Problemet är att jag i slutet av augusti flyttar till USA för att studera i två år. Är det helt kört, tror du? Jag försöker ta en dag i taget, men det blir svårare ju närmare avresedatumet vi kommer. Är det värt att satsa eller är det mer realistiskt att tänka att det finns fler fiskar i havet?

Eva Rusz säger: Satsa så länge som du känner att ni lär känna varandra bättre. Tala med honom om vilka olika sätt ni kan bibehålla kontakten genom. Ge inte upp förrän du har ”alla” fakta i målet. Det ÄR svårt med långdistans förhållanden, även då man levt ihop länge. Men att inte pröva ett tag vore väl fel?

Bengan säger: Jag har varit tillsammans med en underbar tjej i ungefär 2 år. De senaste månaderna har mitt självförtroende varit lite upp och ner och tyvärr har det gått ut över henne. Jag har blivit lite kontrollerande och jag känner själv att jag har gått överstyr. Hon har haft kontakt med en kille som hon har varit kompis med ett bra tag men sen mitt självförtronde blivit sämre har jag börjat störa mig på det. Jag har t.o.m kollat hennes mail och jag känner att jag mår jättedåligt över detta, för att jag vet att det är fel. Hon skulle dessutom aldrig göra någonting emot mig, det vet jag, men ändå gör ja

Eva Rusz säger: Ja, det gäller att du ta ansvar för dína impulser då de kommer och inte agerar på dem! Samtala med din tjej om vilka insikter du fått om ditt destruktiva beteenden. Fundera själv över vad som gör dig så svartsjuk och kontrollerande? Finns det något du behöver berätta för henne om hur dina egna behov ser ut och som hon inte känner till? Finns det något sen tidigare som du vart med om som gör dig rädd, alltså något gammalt minne sen förr som "spökar"? Tala och be henne om hjälp, hon kanske kan ge dig tips om vad du kan säga eller göra då du blir så där?

Bongo säger: Hej, jag är kär i min vän som är av samma kön. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Ja, om det kommer som en plötslig "sanning" att du kan bli kär i samma kön så tycker jag du skall "landa" i det ett tag. Försöka finna dig själv, samla dig, varva ner. Om det är en sanning för dig så kanske din vän vet om att du dras till samma kön? Om inte, så bör du nog berätta vad du känner och poängtera för vännen att du nu vill vara ärlig och uppriktig. Du behöver inte göra så mycket mer än att säga som det är, just nu. Sen får du invänta vilken reaktion du får. Men oftast då det gäller känslor för vänner så kan man vinna på att som jag sa i förra svaret, nyss, bida din tid, inte agera ännu utan vänta ett tag och försöka "bara-vara" i tanken och känslan.

JimBeam säger: Min flickvän har precis varit otrogen mot mig, med 2 killar samtidigt, Jag vet att jag egentligen borde lämna henne, men jag kan inte, vad ska jag göra? Hur ska jag göra för att få förhållandet stabilt igen? Mvh Jim

Eva Rusz säger: En svår situation för dig och henne. I en stabil relation bör man kunna reda ut problem, man behöver kunna samtala om det mesta. Begär samtal med henne och försök få henne att berätta hur hon tänkte då hon tog sitt beslut att göra så? Har hon gjort så förut? Är det ett beteende som hon dras till men inte har berättat för dig? När du fått dina samtal med henne bör du fundera ett tag, liksom låta känslan få landa och sen känna efter hur det då känns. Om du vill fortsätta så är det viktigt att du deklarerar för henne var din gräns för vad man gör i en relation, beaktas, och sen be henne reflektera över vad hon kan göra för att visa dig och er den respekten.

Eva säger: Hej Eva.. Jag har varit i lag med min man ca 9 år. Men för 2 år sedan träffade jag en annan, jag älskar båda två. Hur ska jag göra. Vet inte vem jag ska välja.

Eva Rusz säger: Också väldig svår situation! Jag undrar om det verkligen är samma typ av kärlek till dem båda? Ofta kan det vara trygghet med den "gamla" relationen och spänning med den "nya" som kan hålla dig i balans så du inte kan välja någon av dem. Ett sätt kan vara att du tar en timeout och testar om du under en period kan vara utan din älskare? Du tror det just nu men då bör du testa om det stämmer . Alltså inte fortsätta med att dubblera utan välja en, eller den andre och känna noga efter. Du kan givetvis också ta en timeout från båda, resa bort eller bo själv ett tag och försöka tänka igenom vilka olika egenskaper du vill "leva" med, vilka du inte vill "leva med" osv. Det är ju ett väldigt skadande beteende du gör mot din man som inte känner till att du lever dubbeliv. Ta ett ansvar nu och ta en timeout, tycker jag och så hoppas jag du kan få mer klarhet på sikt!

säger: Hej Eva! Har precis passerat 3,5 år.. och det börjar redan bli tråkigt. Är absolut inte beredd att ge upp. Är inte gift-bor inte ens ihop. Vi har gång på gång sagt att vi "måste göra något" men han är väldigt "tråkig" som person. Jag själv är väldigt aktiv och har vänner jag ofta träffar. Så min fråga är; vad kan jag göra för att få igång förhållandet igen? Det har inte alltid varit såhär.. Tack!

; Eva Rusz säger: Fundera på vad det var som gjorde att er relation var mer aktiv förut? Vad gjorde du då? Vad tänkte du då? Vilka framtidsvisioner hade du och han tillsammans då? Om din personlighet är mer aktiv än hans så kanske det är just du som får finna eller föreslå några nya "grepp". Att tex börja diskutera nya framtidsplaner är väl ett nytt grepp? Man behöver nya målbilder att dras till. Fundera på vilka du skulle vilja ha och berätta dem för honom, be honom om samma sak!