”Jag tänker jämt på sex – är det normalt?”

RELATIONER

Läs det senaste chattet med Linn Heed

Jens 25 säger: Hej Linn, Jag har väl varit med min beskärda del tjejer, inta haft några sjukdomar, men ändå så har jag svårt att komma med en tjej. Har faktiskt aldrig gjort det. Dock när jag onanerar, eller onanerar mitt emot en tjej, så går det hur bra som helst. Något tips o tänka på?

Linn Heed säger: Hej Jens! Jag tror att det hela bottnar i en psykologisk låsning där du behöver komma förbi vissa mentala spärrar och inre föreställningar som blockerar dig. Det är inget fysiologiskt fel eftersom du kan komma både vid onani och när du smeker dig själv inför en tjej. För att börja någonstans så föreslår jag att du mot slutet av samlaget faktiskt kan dra dig ur och smeka dig själv till orgasm. Då är du ett steg närmare att faktiskt kunna komma med/i en tjej. Försök att slappna av och var inte för styrd av prestationskrav. Använder du dig av fantasier när du onanerar? Pröva att ta till någon av dem och se om det inte blir en hjälp på traven.

Tjej 23 säger: Hej Linn! Jag är 23 år gammal och har inte haft sex på ett år, inte ens hånglat på ett år. Hur vanligt är det? Sen undrar jag också hur många sexpartners som är vanligt att haft i min ålder.

Linn Heed säger: Vissa perioder av livet behöver man vila från sex och relationer, såväl längre som kortare och mer tillfälliga. Ibland längtar man efter närhet till en partner, men den infinner sig inte. Jag kan inte ge dig en siffra på hur vanligt det är att inte ha haft sex på ett år, men ta det lugnt och gör inte så jättestor sak av det. Dessa "sexfria" perioder brukar komma och gå i livet, faktiskt även när man har en relation. Lusten och möjligheterna växlar och det är naturligt. Hur många sexpartners som är vanligt att ha haft i din ålder varierar också. Det beror både på när man sexdebuterar samt om man har haft längre eller kortare relationer. En person kan ha haft ett långt förhållande, och en annan kan ha bytt flera partners under sina sexuellt aktiva år. Så länge du skyddar dig mot könssjukdomar och oönskad graviditet och har sex för att du själv har lust så tycker inte jag att du behöver oroa dig över antalet.

per säger: Hej! Jag undrar hur länge kondylomviruset finns kvar i kroppen? har inte haft utslag på ca ett år, är jag frisk nu då? & kan jag förklara för min sambo att synliga kondylomutslag inte kan öka risken för cancer i ngn form? Tack i förhand för ännu ett klokt svar från dig Linn!

Linn Heed säger: Hej Per! Faktum är att kondylomviruset finns kvar i din kropp men man brukar säga att det efter så lång tid som cirka ett år inte längre är aktivt och därmed inte ger upphov till könsvårtor. MEN, ibland kan ett kondylomvirus faktiskt aktiveras igen efter flera år. Kvinnor som väntar barn, kan ibland vittna om den erfarenheten, då viruset kan blomma upp igen i underlivet. Viruset kan också ligga vilande i kroppen innan det överhuvudtaget bryter ut, faktiskt i flera år. Det är av den anledningen som könssjukdomen inte lyder under smittskyddslagen, eftersom det är nästintill omöjligt att spåra smittkällan. Kondylomutslagen har inte visat sig haft några samband med ökad risk för t ex livmoderhalscancer, vilket man tidigare trodde. Så lugna din sambo.

Lovisa säger: Hej! Jag undrar att när man blir upphetsad, är det då normalt att det blir blött i hela trosan? Känns som att jag är alldeles för våt! Hur våt ska man normalt bli?

Linn Heed säger: Lubrikationen eller våtheten är BARA BRA!!!! Det är ett tecken på att din kropp fungerar alldeles utmärkt, att du svarar på den sexuella upphetsningen och att ditt underliv förbereder sig för penetration. Det är nödvändigt att vara våt för att ett samlag inte skall innebära smärta, obehag och sönderskavda slemhinnor. Så var glad för att du blir våt, det är bara positivt!

Tobias säger: Hej Linn! Skulle du kunna ge tips på små och enkla sätt för att visa att man är intresserad av någon. Jag vill inte att det ska bli patetiskt. Jag har nämligen spanat in en fin tjej på jobbet :) känner at jag vill närma mig lite på ett smart sätt utan att göra bort mig. Hur ska jag gå tillväga? Känns dumt att bara helt plötsligt gå fram o prata.

Linn Heed säger: Flirta men med STIL. Vad innebär då det? Jo försök att ta alla de där spontana tillfällena i akt och närma dig henne. Kanske vid fikarasten, vid kaffemaskinen, på parkeringsplatsen, vid busshållplatsen, i lunchkön, afterwork-ölen osv. Börja med att säga hej och håll kvar blicken den där lilla extra sekunden, som faktiskt GÖR SKILLNAD. Blickar och kroppskontakt som dröjer kvar ett par extra sekunder är subtila signaler som vittnar om att man är intresserad av att lära känna personen lite bättre. Närma dig så naturligt du kan. Så småningom kanske du kan föreslå en aktivitet på tu man hand, du har "råkat" få två förhandsbiljetter till en ny film, de har en jättehäftig utställning på museet.... Du hittar säkert på någonting som du tror kan passa. Lycka till!

Emma säger: Hej, det är så att jag och min nya pojkvän är väldigt kära i varandra. Men när vi ska ha sex har vi ett stort problem ( det börjar bli det) han har väldigt svårt att komma och behöver hålla på länge för att lyckas ( har aldrig fått orgasm med en kvinna innan, men kan komma om han runkar) och jag orkar inte hålla ut lika länge som han utan får ont i slidan, vad kan vi göra åt detta? Behöver verkligen få hjälp. Kan man söka läkarvård eller kan jag hjälpa honom på något bra sätt?

Linn Heed säger: Frågan är hur det är när han onanerar???? Tar det "lika lång tid att komma då?" Kanske har han svårt att komma överhuvudtaget? Är problemet det, så kan det vara läge att söka läkarkonsultation för att utesluta något fysiologiskt fel. Om det inte är så, så tror jag att det troliga är att det handlar om psykologiska hinder inom honom själv. Pröva att smeka honom innan själva samlaget, så att han är jättetänd och nästan där vid utlösning. Det beror ju på hur lång tid som du vill, behöver och orkar älska. Försök anpassa er efter detta. Kanske är det någon ställning som fungerar bättre för honom? Att du rider och han bara kan slappna av? Att han har all kontroll och kan styra takt och rytm? Ni kan även mot slutet smeka honom till utlösning. Lycka till!

fidde säger: Hej! hela våran klass var på en sexual"kurs" igår. Där sa dem att den s.k mödomshinnan bara var ett påhitt(!).. stämmer detta?

Linn Heed säger: Delvis... det jag tror att dom menade var att mödomshinnan inte är någon hinna i sig själv, utan det är ett så kallat slemhinneveck. Jämför den tunna hud som finns mellan dina fingrar, t ex mellan tummen och pekfingret. Ett sådant tunt veck är mödomshinnan. Hos vissa kvinnor är den högre och tjockare och hos andra tunnare och nästan obefintlig. Därför är det inte självklart att man blöder vid sitt första samlag. Ju yngre kvinnan är desto kraftigare brukar slemhinnevecket vara. Så mödomshinnan är lite missvisande, slemhinneveck är mer korrekt.

Gustav säger: Hej Linn! Överallt läser man att man "måste" ha kondom när man har analsex, men vad kan man egentligen "drabbas" av om både killen och tjejen inte har någon sjukdom? Din spalt är den bästa! =)

Linn Heed säger: Hej Gustav! Vad UPPRIKTIGT GLAD jag blir över att du gillar min spalt. Är båda friska så är ju risken för könssjukdomar och t ex HIV obefintlig. Det är som regel lättare att bli smittad med könssjukdomar vid analsex, eftersom det är så mycket mottagliga slemhinnor i ändtarmen. MEN, det är av hygieniska skäl som man ska använda kondom. I ändtarmen finns det massor med bakterier som kan ställa till det. Du som man kan få problem med infektioner om bakterierna smyger sig in i urinröret, och som kvinna är det alltid vanskligt att få in ändtarmsbakterier i slidan. Noga med hygienen!!!! Så det är i första hand av det skälet.

Tjej (21) säger: Hej! Jag är väldigt oerfaren (har aldrig ens kysst en kille) och har dåligt självförtroende. Men nu har jag iaf börjat onanera och undrar om det finns några bra "leksaker" jag kan använda, är fortfarande sjukt otillfredsställd...

Linn Heed säger: Då får du bättra på ditt självförtroende, din kroppskännedom och skaffa dig egen erfarenhet. På nätet finns det olika sajter där du diskret kan handla sexleksaker. Bor du i Stockholm så har du t ex Afrodites Apotek på södermalm som är en erotisk butik för kvinnor och deras älskare/älskarinnor. Det finns så många olika dildos, både stora och små, naturtrogna och mer humoristiska. Med vibrator (batteridrivna) eller utan. Så det är bara att börja botanisera och pröva dig fram. Du vet väl att jag tycker att onani är det allra bästa sättet att lära känna sin kropp och sina begär. Att i lugn och ro utforska och på så vis bli en bättre älskare/älskarinna den dag det skall prakiseras ihop med en partner. Lycka till!

Jenny säger: Hej Linn. Jag har ett problem. när min pojkvän och jag har sex och han tar ut den under samlaget. Då har han svårt att få in den igen, jag blir torr jättefort? Varför?

Linn Heed säger: Jag vet inte varför du blir torr, men ofta kan det handla om att din upphetsning kanske avtar. Du kan "hjälpa till" under samlaget med antingen olja, glidmedel eller faktiskt saliv. Självklart skall du inte ha samlag om det gör ont och du är torr, då skadar du lätt underlivet. Se till att hjälpa kroppen på traven och fukta. Kanske är det för mekaniskt och enformigt, vilket gör att du blir avtänd?

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

daniel säger: Hej. Jag går typ runt varje dag och håller mig för att inte få stånd, jag är 19 år och oskuld och tänker på sex jämnt är det normalt?

Linn Heed säger: Hej Daniel! Ja du är fullständigt normal. I din ålder fullkomligt exploderar kroppen med alla dess könshormoner. Ditt manliga könshormon ökar i produktion och gör att du lättare får stånd och ständigt känner dig upphetsad. Koncentrationen av könshormonet är som högst på morgonen, därav morgonståndet! Onanera och tillfredsställ dig själv. Du är helt normal!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Välkomna tillbaka nästa gång Linn chattar!

Linn Heed säger: TACK ALLA UNDERBARA CHATTVÄNNER. Jag chattar först igen om ett par veckor. Så klura på intressanta frågor så hörs vi snart igen. KRAMAR!