Från partypingla till sunkmorsa

RELATIONER

Det händer något med kvinnors smak under föräldraledigheten

1 av 3 | Foto: Det var då Britney i hennes glans dagar.

Hon älskade snygga jeans, höga klackar och hade fyra läppstift i handväskan.

Plötsligt bär hon mysbyxor, gympaskor och evig hästsvans.

Hon har förvandlats till en sunkmamma.

Välkommen till föräldraledigheten – sunkmammornas förlovade land.

Britney Spears har i hela världens magasin fått förkroppsliga mamman som tappat stilen. Så lätt kan en människa förvandlas från hårdsminkad popprinsessa i heta designerkläder till flipflops-kippande morsa i mysdress. Det tidigare så välfriserade håret återfinns i en slafsig hästsvans, och sminket är på rymmen.

Något händer definitivt med många kvinnors garderober under föräldraledigheten. Brittiska Times Magazine har till och med en krönikör som skriver om sitt oglamorösa mammaliv under vinjetten ”Slummy mummy”. En brittisk bloggare berättar i ”A day in the life of a slummy mummy” om sin bedrövliga klädstil.

Bra att piffa upp sig

Charlotte Perrelli, mamma till Angelo, två år, och Alessio, sju månader, är en kvinna som gillar glamour. Även i småbarnslivet.

– Det är bra att piffa upp sig lite grann även när man går hemma, framför allt för sin egen skull. Det kan räcka med mascara och lite läppglans, säger hon.

– Jag tror också att ens man tycker det är jättekul om man försöker vara fin och fräsch inför honom – inte bara när man ska träffa andra eller börja jobba. Det är ett sätt att vårda kärleken. Om man struntar i utseendet helt hemma är det ett sätt att säga att det inte är så viktigt vad han tycker.

Hur gör du själv de dagar du mest är hemma med Alessio?

– Jag sminkar mig lite grann, och så har jag jeans eftersom jag älskar det. Det är inte kul att känna att man ser hemsk ut varje gång man går förbi en spegel.

Vill inte fördöma

Charlotte Perrelli poängterar att hon inte vill fördöma nyblivna mammor som struntar i hur de ser ut.

– Jag kan förstå om det känns skönt att inte piffa upp sig från topp till tå en viss period, när man varken är ute i arbetslivet eller träffar så mycket folk.

Vad är det sunkigaste du vet?

– Sådant som är smutsigt eller lite trasigt, som skor där man ser att klacken nästan gått av.

Viktigt att hålla stilen

Redan under graviditeten kan det vara svårt att klä sig som vanligt. Sajten grossessan.se handlar om att hitta snygga kläder även innan bebisen kommit. En av grundarna till sajten är Malin Essén, 35.

– Om man själv är intresserad är det viktigt att hålla stilen, både under graviditet och mammaledighet. Jag blir glad och inspirerad när jag ser en mamma som tänkt igenom klädval och frisyr. Om man känner sig trött och varm av vaknätter och amning kan det hjälpa att klä upp sig lite. Ett råd är att sälja sina gamla mammakläder för att få pengar till nya snygga kläder.

Är det inte lite löjligt att tänka på utseendet för den som nyligen fått barn?

– Visst, det kan tyckas

ytligt. Men jag tror att de flesta mår sämre om de inte bryr sig om hur de ser ut, säger Malin Essén.

Sunkmamman – så känns hon igen

Tio stiltips till mammalediga

Läs mer

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM