Relationer

Sluta tänk, kvinnor – då får ni orgasm

RELATIONER

Stäng av hjärnan och få orgasm.

Det rådet ger nu forskare till alla kvinnor.

Kvinnor som är oroliga under samlaget har svårt att få orgasm.
Kvinnor som är oroliga under samlaget har svårt att få orgasm.

En studie visar att många områden i kvinnans hjärna stängs av under orgasm - även de som styr känslorna.

– Vid orgasmstunden känner inte kvinnor något känslomässigt, säger professor Gert Holstege vid Groningens universitet i Holland till New Scientist.

Fick fejka orgasm

Forskarlaget tittade närmare på 13 heterosexuella kvinnors hjärnor under sexakten. Kvinnorna ombads gå igenom fyra olika steg: vila, fejka orgasm, få sin klitoris stimulerad av sin partner och till slut få orgasm.

Resultatet var slående. När kvinnorna stimulerades stängdes områden i hjärnan av där uppmärksamhet och oro sitter. Och under orgasmen stängdes fler områden av som var kopplade till minnen och känslor.

Studien bekräftade att kvinnor inte kan uppskatta sex utan att de är avslappnade och tillfreds.

– Rädslan- och orosnivån måste gå ner för att kvinnan ska uppnå orgasm. Många vet att det är så, men nu kan vi se det i hjärnan, säger Gert Holstege.

Det går för männen ändå

Studien visade också på stora skillnader när kvinnor fejkade orgasm. Delar av hjärnan som involverade kontrollerade känslor stängdes då inte av på något sätt.

Holstege och hans forskarlag tittade också närmare på männens orgasm, men där blev resultatet ett helt annat: Männen behöver inte sluta tänka när de har sex –  de får orgasm ändå.

Alexandra Ramnewall

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer