”Alla frågar hur vi hinner träna”

Trine, 38, och Magnus, 39, jobbar heltid, har två barn - och tävlar i triathlon och ultralöpning

Blir en del av vardagen Magnus och Trine prioriterar alltid barnen Sigrid och Hilda men ser till att få in mycket träning i vardagen.
Blir en del av vardagen Magnus och Trine prioriterar alltid barnen Sigrid och Hilda men ser till att få in mycket träning i vardagen.

Makarna Trine och Magnus Nyberg tävlar i ultralöpning och triathlon.

Båda arbetar heltid och har två barn varav ett har svår funktionsnedsättning.

Vanligaste frågan från omgivningen är: Hur hinner ni?

Trine Nyberg gjorde uppehåll en säsong när yngsta dottern Sigrid föddes för fyra år sedan. I övrigt är det full fart med träningen för både henne och maken Magnus - trots heltidsarbeten och två barn. ”Vi gör allt vi kan för att det inte ska påverka familjelivet. Träningen är en hobby”, säger Magnus.
Trine Nyberg gjorde uppehåll en säsong när yngsta dottern Sigrid föddes för fyra år sedan. I övrigt är det full fart med träningen för både henne och maken Magnus - trots heltidsarbeten och två barn. ”Vi gör allt vi kan för att det inte ska påverka familjelivet. Träningen är en hobby”, säger Magnus.

Magnus Nyberg, 39 år, och Trine Nyberg, 38 år, i Kalmar har alltid gillat att motionera och tävla. De har sprungit maraton och gjort den svenska klassikern med Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet.

- Men träningen fick en annan roll efter att vi fick Hilda, säger Trine Nyberg.

Behöver hjälp med allt

Dottern Hilda, 9 år, föddes med hjärnskada. Hon har autism, cp-skada, utvecklingsstörning och svår epilepsi. Hilda kan inte gå, prata eller äta själv och behöver hjälp med allt i sin vardag, dygnet runt.

- När vi fick diagnosen var det mycket som kändes jobbigt. Träningen blev ett sätt komma ut och tänka på annat och fylla på med energi, säger Trine.

När familjen flyttat från Stockholm till Kalmar strax efter Hildas födsel såg de triathleter tävla utanför huset där de bodde - och blev nyfikna på sporten.

Är tidskrävande

Nu har de flera triathlontävlingar bakom sig, bland annat flera Ironman (simning 3,8 kilometer, cykling 18 mil och löpning 4,2 mil).

- Triathlon är oerhört tidskrävande men man tvingas också bli mer strukturerad. Du kan inte slarva bort ett träningspass för du vet hur viktigt det är för att orka tävla, säger Trine.

Denna säsong tävlar Magnus i Ironman i Österrike. Trine satsar på maraton och ­ultralöpning.

Så vad svarar de egentligen på den ständiga frågan hur de hinner?

- Träningen handlar om mer än att komma i form. Den ger positiv energi och man hittar ­ofta kreativa lösningar medan man är ute och springer, säger Magnus Nyberg.

Planeringen är nyckeln. En gång i veckan planerar de utifrån de träningsprogram de får av en personlig tränare.

- Jag tycker det är roligt att träna och jag får komprimerad egentid. Det är lätt att ge Trine den tiden för jag vet att hon kommer tillbaka med ny energi. Vi är båda väl införstådda med vad det betyder att få tid till att träna, säger Magnus.

Det handlar också om att bli starkare, både fysiskt och mentalt.

- Vi lyfter Hilda väldigt mycket. Ett sätt att motivera sig är för att bli starkare i kroppen och orka mer. Träningen gör också att jag blir piggare, säger Trine.

Springer till jobbet

Trine springer till och från jobbet som informationschef på Regionförbundet i Kalmar län.

Magnus, som arbetar ­hemifrån som press- och ­informationsansvarig för Ironman Kalmar, tränar på lunchen för att få tid till jobb när Hilda är på särskola eller fritids och Sigrid på förskola.

På helgerna turas de om att träna var sin morgon men är klara till klockan tio för att ha dagen fri för andra aktiviteter.

De väljer bort att strosa i butiker och handlar sina kläder via nätet. Tv-tittande, pyssel i hem och trädgård får också stryka på foten. Sovmorgon är sällsynt.

Familjen viktigast

Magnus och Trine får sällan utrymme att göra något bara de två tillsammans, då planeringen bygger på att en sköter markservicen medan den andra tränar.

En sak de aldrig väljer bort är att träffa vänner. Men om de ska på fest blir det inget långpass dagen efter.

- Mycket kretsar kring träning men den styr inte våra liv. Familjen kommer i första hand, säger Magnus.

Trine och Magnus: Så får ni tid för träning

Planera tillsammans hur ni ska ge ­varandra tid.

Ta hjälp av en personlig tränare som ­utifrån era förutsättningar och tid kan skräddarsy ett träningsprogram.

Sätt upp mål med träningen.

Packa väskor och ­kläder dagen före träning.

Gör matlådor att ha med på lunchen.

Gör storkok för att ha mat att värma ­dagar när ­tiden tryter.

Boka möten på ­tider som inte krockar med ­träningspass.

Fakta/Det här är triathlon

Triathlon är en uthållighetsidrott som består av tre grenar: simning, cykling och löpning som genomförs i en följd. Distanserna varierar mellan olika klasser och tävlingar.

Ultralöpning, även kallat ultradistans eller ultramaraton, är en löpgren med sträckor som är längre än maratondistansen på 42 195 meter.

Två olika tävlingsformer är vanligast: att springa en viss distans (till exempel 50 eller 100 kilometer) eller att på en viss tid springa så långt som möjligt (från sex timmar till ett eller flera dygn).

Anna Smedberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN