Fördubbla pengen för dubbla barn

Publicerad:
Uppdaterad:

I morgon demonstrerar föräldrar för rättvisare tvilling- och trillingvillkor

I morgon ska de demonstrera.

Både Klara och Selma, 11 månader, och storasyskonen Mathilda, Amanda och Lukas, 5 år. Mamma Anna Hammarström är förstås också med.

De kräver ökad föräldrapenning och rättvisare pensioner.

"Fem friska barn är en gåva", säger Anna Hammarström. Bakre raden: Amanda, mamma Anna och Lukas. Främre raden: Mathilda, Selma och Klara.
Foto: BÖRJE THURESSON
"Fem friska barn är en gåva", säger Anna Hammarström. Bakre raden: Amanda, mamma Anna och Lukas. Främre raden: Mathilda, Selma och Klara.

De är ganska många i familjen Hammarström. Det tar ett tag innan mamma Anna lyckas samla skarorna när vi ska ta en bild men med bläckfiskarmar och hjälpsamma ungar går det bra.

Det är just det här med att räcka till för flera barn på en gång som är bakgrunden till att tvilling-, trilling- och fyrlingfamiljer samlas på Mynttorget i Stockholm i morgon för att protestera.

- Trillingar ger bara rätt till föräldrapenning i ett år och nio månader. Det betyder att båda föräldrarna inte ens kan vara hemma ett år och det behövs när man har tre små barn, säger Anna Hammarström.

Hon är ordförande i Svenska trillingföreningen som bildades 1994.

- Vi tycker att man borde få ett års föräldrapenning per barn och att samma regler ska gälla i alla kommuner för hjälp till trillingföräldrar, säger Anna Hammarström.

När hon och Eskil fick trillingarna bodde de i Bollnäs. Det dröjde fyra månader innan de fick en kommunal barnskötare.

- Vi klarade den första tiden för att vi fick hjälp av släkt och vänner men samhället kan verkligen avgöra om trillingar ska bli något positivt eller något helt övermäktigt, säger hon.

Det är inte bara för föräldrarnas skull hon vill ha utökad föräldrapenning och rätt till hjälp hemma.

- Alla barn behöver ensamtid med föräldrarna - även tvillingar och trillingar. Man kan inte klumpa ihop dem. De är också individer.

- För några dagar sedan skulle Lukas hjälpa mig hemma medan tjejerna åkte och badade. Han blev jätteledsen när de ångrade sig och han inte fick vara själv med mig en stund, säger Anna Hammarström.

Förresten, vad tänkte du när du fick veta att du skulle få tvillingar?

- Tja " Förskräckt är ett för starkt ord " Äh, det är en gåva med fem friska barn.

FAKTA/Demonstrationen

Jon Hansson

Publicerad: