Konstigt, kul och kitschigt

RELATIONER

Monica Lundegård visar konst om död och erotik

1 av 4
Monica Lundegård har arbetat med att göra masker åt dansare i USA. Själv döljer hon sig inte bakom någon.Jag tycker att jag blir snyggare för varje dag

Tvångströja för brudar.

Skelett i rosa tylltyg med en instoppad fimp i munnen.

Konstnären Monica Lundegård älskar kitsch.

- Skapande har varit mitt andningshål och då har jag verkligen tagit ut svängarna.

Monica Lundegård är pensionär nu, och tänker för första gången inte arbeta på ett tag. En samling av hennes kreationer genom åren visas nu i en lokal på Svartensgatan på Söder i Stockholm.

Monica Lundegård arbetade tidigare som bildlärare för utvecklingsstörda konstnärer, och dessutom har hon en dotter som är utvecklingsstörd. Livet har därför varit strukturerat och styrt efter många rutiner. Konsten har varit hennes sätt att släppa på kontrollen.

Erotiken och döden är återkommande teman i sakerna. Men på frågan om vad hon vill visa med sin konst drar hon på svaret och vill att det ska vara upp till betraktaren.

Tvångströjorna som hon hängt på kors är antingen stickade eller sydda till en bröllopsklänning, eller för köksarbete. Tröjorna hängde på en utställning som hette "Kvinnor skildrar män".

- Idén började nog egentligen med att jag ville sluta röka och då var det en bra idé att sticka istället. Men det slutade med att jag både rökte och stickade samtidigt.

Detaljer eller hela figurer har hon funnit på marknader i USA och i Sverige. Sedan använder hon dem antingen rätt upp och ner, eller så tillför hon eller tar bort detaljer. Som till exempel gorillan i plast som säger " I will bite you" om någon trycker den på magen. Eller skeletten som hänger överallt, många har fina klänningar och en fimp i munnen.

- Jag är så himla fascinerad av skelett, de är så snygga. Allt jag gör är helt enkelt för att roa mig själv.

Monica fascineras av personer som skapar riktigt onödiga och kitschiga saker. Och även om vissa saker hon gör gränsar till dålig smak så är de inte så konstiga som de kan verka.

- Vykortet som heter julkorv - som är en bild av Jesus med en korv i munnen - väckte många reaktioner. Men det var ju jul och vi äter julkorv och varför firar vi jul? frågar hon.

Några pressvisningar orkar hon inte med längre.

- Jag är ju en äldre dam, det ser jag ju, men jag tycker att jag blir snyggare för varje dag.

FAKTA/Monica Lundegård

Ulrika Nandra