Hjälp! Efter barnet har jag tappat sexlusten

RELATIONER

Malena Ivarsson svarar på läsarnas frågor om sex och kärlek på Föräldrar

Angelica fick barn för ett år sedan. Förlossningen gick bra. Angelica ammar fortfarande sin pojke, men hon har ingen som helst sexlust längre.

Foto: Magnus Selander

Hur visar den sig, din bristande lust?

– Jag värjer jag mig mot min sambos beröringar. Jag tycker varken om kramar eller kyssar.

Har ni haft sex efter förlossningen?

– Vi har prövat några gånger.

Och vad har du känt då?

– Ingenting. Tomt. Jag fick tvinga mig att ha sex.

Berätta lite om hur du har det för övrigt. Är det ditt första barn?

– Ja. Jag är fortfarande mammaledig och ammar.

Får du sova?

– Ja. Fast han sover i våra sängar.

Är det det som hindrar din lust?

– Jag vill ha honom nära mig för att kunna trösta.

Det är många som gör så. Och jag tror det är bra för barnet att få den tryggheten. Men många har sex ändå. Kanske på en annan plats, eller så lägger de barnet i sin egen säng, just då.

– Jag känner ingen sexuell dragning överhuvudtaget. Jag har inga fantasier heller. Kan amningen göra så att jag tappar lusten?

Amning kan påverka. En del blir upphetsade av amningen. Andra blir trött av den och/eller tycker att de får sitt fysiska behov tillgodosett av att amma och av närkontakten med barnet. De känner sig ”mätta”.

– Kan ett övergrepp spela in? Jag blev utsatt för en våldtäkt när jag var 15 år.

Det spelar säkert en helt avgörande roll. Speciellt om du inte bearbetat den händelsen. Det är vanligt att såna starka traumatiserande händelser aktualiseras på nytt vid en förlossning och när man blir mamma. ag brukar märka att alla möjliga psykiska sår kommer upp och liksom ”knackar på” för att de vill bli bearbetade.

Vad är det för känslor då får när du tänker på övergreppet?

– Jag kämpar med äckel och ångest känslorna dagligen. Till en början hade jag till och med svårt att byta blöja på mitt barn och bada honom och så vidare, med känslan inom mig att jag ”rör” honom på fel sätt. Detta har jag idag kommit över och har inga problem med relationen, mellan mig och honom.

Vad skönt att du kommit över tankar på att ”skada” honom. De är också väldigt vanliga, oavsett om man har utsatts för övergrepp eller inte. Men det kan vara bra att veta att många negativa tankar som man försöker kontrollera också binder en massa energi. Då är det inte ett dugg konstigt att du tappat din lust. Eller andra med för den delen som har mycket att bearbeta.Och nästan alla har något som kommer upp.

– Tanken att han vaknar, vilket han gör ofta under natten, och att jag ska behöva gå ifrån en sexuell situation med allt vad det innebär, kroppsvätskor etcetera, för att sedan ta i honom och trösta eller så, gör att jag inte kan slappna av. Sex känns helt uteslutet. Jag vet inte vad jag skall ta vägen. Min sambo är insatt och förstående, men hur länge kan jag vänta mig att han orkar stå ut.

Kan du tänka dig att smeka din sambo så han får orgasm?

– Smeka, ja kanske. Men inte ge oralt sex eller så, tänk om min pojke skulle behöva min uppmärksamhet eller tröst på något sätt och jag är mitt uppe i det. Skall man verkligen göra saker som man inte känner att man vill göra? Speciellt med ett förflutet med sexuellt övergrepp. Är det inte fel? Mot min egen integritet alltså?

Jo, om du känner att det tar emot så ska du inte göra det. Och jag tror att just du nu behöver hjälp så du kan släppa det gamla och släppa in positiva känslor.

– Vart ska jag vända mig om jag nu behöver terapi?

RFSU:s klinik i Stockholm har mycket stor erfarenhet av att arbeta med kvinnor som utsatts för övergrepp. De har en telefonrådgivning du kan vända dig till som är öppen måndag-torsdag 9-10. Numret är 08-6920770.

Kommentar:

Det är vanligt att tappa lusten i samband med att man får barn. Det är en så stor omställning både fysiskt och psykiskt att bli mamma.En hel del av ens energi går åt till att fundera över vilken sorts mamma man vill vara. Jag har märkt att det också dyker upp en massa känslomässigt ”grus” som man kanske tidigare inte orkat bearbeta, och som nu liksom ställer sig i kö och vill bli medvetandegjorda, percis som det gjort för Angelica. Det behöver inte vara så drastiskt som ett övergrepp, utan kan handla om andra saker somsårat en under barndomen. Detta är positivt. För om man berabetar sina sår så frigörs energi och därmed sexuell lust. Det nyfödda barnet kan ge kvinna styrka att bearbeta saker hon tidigare skjutsat undan.

Gör så här:

En fråga som Angelica väcker är: Ska jag gå med på sex fast jag inte vill? Svaret är nej.

Foto: Per Björn

Vill du tala med Malena?

Malena Ivarsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM