Ägglossning - då vill hon vara otrogen

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Forskning: kvinnor vill ha barn med maskulina män

1 av 2 | Foto: Lina Olsson
Alexander Skarsgårds mjuka ansiktsdrag går hem hos många kvinnor...

Kvinnor med en fast partner kan ändå lockas att träffa andra män.

Enligt forskare kan benägenheten till otrohet dock koncentreras till vissa dagar i månaden.

Människans sexuella instinkter är så pass starka att vissa kvinnors preferenser kan förändras med ägglossningen, rapporterar BBC.

Även om kvinnans partner kan vara bättre lämpad att uppfostra och ta hand om barnen, kan kvinnan uppfatta att en annan man är mer lämpad att avla barn med för att på det sättet få hälsosammare och starkare barn, visar en studie gjord vid University of Stirling.

Ett antal kvinnor delades upp i två grupper. Den ena gruppen testades under perioden för ägglossning, den andra vid en annan tidpunkt i månaden. Kvinnorna fick sedan på en dator se en bild på ett manligt ansikte som de sedan elektroniskt kunde justera för att få det att se mer eller mindre maskulint ut genom att ända bland annat käkens och nackens storlek.

Medan gruppen som inte hade ägglossning föredrog män med något mer feminina drag, valde den andra gruppen ett mer maskulint utseende.

Enligt forskarna beror resultatet på kvinnors instinkt att välja en man med mindre testosteron för att ta hand om barnen. Mer markerade anledsdrag tydde däremot på en högre testosteronhalt som kunde indikera bättre gener och därför mer lämpad att avla barn med.

Läs mer

Susanna Vidlund

Publicerad: