Relationer

Din partner vill ha fler överraskningar

Av: 

Katarina Wendelin

RELATIONER

Varannan svensk efterlyser vardagsromantik

Sara Hugosson, 30, och Benedict Gahan, 29:
– När Benedict reste med jobbet så lämnade han sju kuvert till mig med överraskningar för varje dag i veckan. Uppvaktningen håller kärleken vid liv, vi känner oss som nykära!
Sara Hugosson, 30, och Benedict Gahan, 29: – När Benedict reste med jobbet så lämnade han sju kuvert till mig med överraskningar för varje dag i veckan. Uppvaktningen håller kärleken vid liv, vi känner oss som nykära!

Mer romantisk uppvaktning i vardagen. Det är vad varannan svensk vill ha, enligt en ny undersökning.

Men att den viktiga kurtisen skulle behöva kosta skjortan är en missuppfattning.

– Gör dig tillgänglig och hitta på sätt att underlätta i vardagen, säger relationsexperten Eva Sanner.

En av fem svenskar som lever i ett parförhållande får aldrig kärleksfulla presenter och sex av tio får inga romantiska sms eller mejl. Varannan svensk vill bli uppvaktad oftare. Det visar en undersökning med 1 000 svarande personer i åldern 15–80 år, från dejtingsajten Zoosk/Cint.

– Sverige ligger långt fram i jämlikhetsfrågor vilket påverkar uppvaktningen. I dag är det upp till båda parter att överraska med ömhetsbevis, men romantik innefattar också uppskattning i vardagen, säger Michael Bennich, skandinavisk marknadschef på Zoosk.

Gör dig tillgänglig

Enligt psykosyntesterapeut och relationsexpert Eva Sanner är uppvaktningen viktig. Utan den kan tiden tillsammans reduceras till att handla om vardagsmåsten. Men det handlar inte bara om presenter.

– Det kan vara en så enkel handling som att fråga om man behöver hjälp med något. Gör dig tillgänglig, lägg armen om partnern, muntra upp honom eller henne. Hitta på sätt att underlätta i vardagen – det visar att du tänkt till.

”Visa att du prioriterar er”

Att svenskar skulle vara dåliga på att uppvakta håller hon inte med om. Däremot är vi ofta blyga – och jobbar på tok för mycket. För att få tid för varandra tipsar Eva Sanner om att minska TV-, mobil- och datorbruket.

– Visa att du prioriterar er kärlek genom att ta dig tid och till exempel gå tidigt från jobbet. Ofta är man rädd för att överraska eftersom man inte vet vad partnern tycker om men gör lite research – det visar att du lagt ner tid och omtanke.

– Och våga experimentera – uppvakta din partner hela veckan och se hur helgen blir. Jag kan nästan lova att ni märker en skillnad i stämningen, säger Eva Sanner.

Hur uppvaktar ni varandra?

Tinna Byrnäs, 29, student, och Björn Frid, 37, sjuksköterska, Stockholm: – Björn brukar få frukost på sängen och han brukar fixa pannkakor till mig. Jag köper också godis till honom och för ett tag sen fixade han min cykel apropå ingenting. Alla kan bli bättre på uppvaktning men blommor är inte min grej!

Magdalena, 36, och Carlos Vidal, 51, gruppledare städ, Stockholm:

– Vi skickar gulliga sms till varandra varje dag. Vi håller också handen och är nära varandra, kramas och visar uppskattning. Magdalena är också bra på att köpa blommor till mig. Grannarna tycker att vi ser så kära ut, efter 13 år ihop!

Ida Frykberg, butiksbiträde, 26, och Jonas Elander, musiker, 26, Stockholm: – Jag brukar köpa hem något gott som jag vet att Jonas tycker om. Vi ger också komplimanger till varandra och sms:ar ibland – vad det står är privat, ha ha. Vi behöver inte uppvakta varandra mer än vi gör, det skulle kännas påtvingat.

Louise Olsson, 60, arkeolog, och Kalle Torsberg, 53, arkeolog, Göteborg: – Kalle lagar frukost till mig varje morgon. Vi är ovanligt snälla mot varandra eftersom vi träffades för sex år sen och uppskattar partnerskapet i vuxen ålder. Vi tar mycket hänsyn, då spelar det ingen roll att han inte är så bra på att köpa blommor.

Sara Hugosson, 30, utbildningsansvarig, och Benedict Gahan, 29, internationell säljare, Stockholm:

– Vi uppvaktar ­ofta varandra med sms och gulliga lappar som vi både skriver och ­ritar ­på. Vi överraskar också varandra med till ­exempel frukostbesök på favoritkaféet. När Benedict reste med jobbet så lämnade han sju kuvert till mig med överraskningar för ­varje dag i veckan. Uppvaktningen håller kärleken vid liv, vi känner oss som nykära!

Publisert: