”En prestigetävling för föräldrar”

RELATIONER

Åsa Erlandson ger tre skäl att lägga ner bebiskalasen

Hutlöst dyra barnkalas har blivit en social tvångströja som knäcker föräldrarna. Här är tre skäl att lägga ned:

Otacksamt. Din lilla älskling kommer inte alls le och applådera när Tobbe Trollkarl kör igång sin heltokiga show, utan vara upptagen med en bit presentsnöre som någon tappat på golvet. Alternativt bli rädd och börja gråta.

Otacksamt. Ni klär upp er, färgkoordinerar dukar, servetter och stearinljus och skär upp den specialdesignade tårtan som pryds med en ätbar, studioplåtad bild i sockerpapper på barnet. Då somnar barnet.

Otacksamt. Gästerna gjorde som ni ville och bockade av den i förväg utskickade presentlistan. Nu sitter din lilla jubilar omgiven av små söta baby-Converse för 1350 kr paret, blingade nappar med swarovskikristaller, och prinsessan Estelles lära gå-stol i gyllene sammet. En månad senare har barnet jättestora fötter, slutat med napp och kan gå själv.

Kort sagt: Den som inbillar sig att barnkalas för ettåringar är till för barnets skull har alldeles för höga tankar om spädbarnets begreppsvärld.

Påkostade spädbarnskalas är inget annat än en prestigetävling för föräldrar som förr vaskade champagne och nu vaskar presenter. Som hittat ett nytt sätt att flasha och tror att man blir en bättre förälder ju mer man blingar babyn.

Vaska hela idén tills barnet är åtminstone tre år – och har någon glädje av det själv.

ARTIKELN HANDLAR OM