”Största intresset - att puffa kuddar?”

RELATIONER

Läs Åsa Erlandsons krönika

Foto: Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Drömmer du om att vara en blonderad miljonärshustru i för liten leopardtopp vars största intresse i livet är att puffa på kuddar? Nej, jag köper inte det där om att kvinnor vill ha det som Maria Montazami. Det är ju inte arbetslöshet i lyxförpackning man vill ha, utan friheten att göra vad man vill.

Fråga vem som helst: Vill du sluta jobba om någon annan drog in pengarna? Kunna fördjupa sig i sin hobby, sina vänner eller sina barn och bara arbeta om lusten faller på. Självklart svarar man ja!

En liten klick svarande, utvalda bland en liten grupp kvinnor (nämligen de som hänger på en viss familjesajt) har svarat ”ja” på frågan om de vill bli hemmafruar. Om vi ändå ska dra några slutsatser av detta tror jag det är en reaktion mot det stressiga arbetslivet. Och det gäller inte bara kvinnor, utan även män. Skillnaden är att män nästan aldrig får frågan. Men när de väl tillfrågas blir resultatet ungefär det samma som för kvinnorna, i skrivande stund har ungefär hälften av de som svarat på Aftonbladets webfråga ”Vill du bli hemmaman?” klickat ”ja”.

Samhället i dag bygger på två inkomster och trots hemmavurmen är det väldigt få män och kvinnor som tar steget. Det handlar ju inte bara om att få det att gå runt ekonomiskt, utan också om makten över det egna livet. Att låta hjärtat, inte beroendet, bestämma om man vill stanna kvar. De flesta av oss är ju inte Maria Montazami som kommer landa mjukt på sin kudde vid en eventuell skilsmässa.