Snygghetsen på Facebook – en risk för unga

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen varnar: ”Vi får ständigt in nya fall där unga tjejer luras av falska fotografer”

Allt fler unga tjejer vill bli stajlade och fotograferade av en proffsstudio för sina profilbilder på Facebook, Twitter och bloggar. The Studio i Stockholm är Sveriges största makeover-företag.
Foto: Gustav Mårtensson
Allt fler unga tjejer vill bli stajlade och fotograferade av en proffsstudio för sina profilbilder på Facebook, Twitter och bloggar. The Studio i Stockholm är Sveriges största makeover-företag.

Pressen att vara snygg på Facebook leder till att allt fler unga tjejer skaffar en stajlad, studio-fotograferad profilbild på Facebook.

Nu varnar polisen.

– Det gäller att vara försiktig. Det här är ett stort problem. Vi får ständigt in nya fall där unga tjejer luras av personer som utger sig för att vara seriösa agenturer eller fotografer, säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på polisen i Stockholm.

Lockar med modejobb

Längtan efter stajlade proffsbilder löper som en svallvåg över Facebooks unga användare. Samtidigt som populariteten ökar växer antalet seriösa och oseriösa företag. Ett mejl från en påstådd modefotograf, som lovar guld och gröna skogar, kan vara lockande för en tonåring.

Många unga tjejer byter ut sina hemmatagna profilbilder på Facebook, Twitter och i bloggar. I stället visas nya förvandlade sidor upp med slätare hy, markerade käkben och komplicerade håruppsättningar. ”Modell för en dag”-konceptet började som en kul aktivitet för tjejgänget men har allt oftare blivit ett utpräglat sätt att köpa sig en förskönad identitet.

The Studio är Sveriges största och första makeover-företag och varje dag besöker drygt 250 kunder deras studios runt om i landet. 100 000 per år. De flesta är unga, och nio av tio är tjejer.

– Vi märker att många unga tjejer kommer till oss för att de vill ha en snygg bild att visa upp på Facebook och i bloggar, säger Sauman Ng Beckett, grundare av The Studio.

”Enormt hårt tryck”

På kort tid har företaget vuxit och öppnat nya studios på fem platser i Sverige och internationellt. I dag är de långt ifrån ensamma på marknaden.

– Det finns ett enormt hårt tryck på unga tjejer att de ska se perfekta ut. Precis som de skryter i sina statusuppdateringar vill de gärna glänsa lite extra på bilder som läggs ut, säger Ida Hult, trendexpert och VD på den etnografiska konsultbyrån Trendethnography.

Utseendet viktigast

Forskning från Harvard University visar att 70 procent av tiden vi lägger på Facebook spenderas i våra vänners fotoalbum. Som i resten av samhället blir utseendefixeringen större även i den digitala världen.

– För unga tjejer handlar det om att visa upp hur de skulle kunna se ut snarare än sitt egentliga utseende, säger Ida Hult.

Till The Studio vänder sig många minderåriga med modelldrömmar. Därför har de utvecklat ett noggrant arbetssätt och strikta regler för att barn och föräldrar ska känna sig trygga.

– En förälder ska alltid vara med och bilderna får aldrig användas i andra sammanhang än vad målsman givit sitt samtycke till, säger Fredric Danielsson, marknadschef på The Studio.

Föräldrar ska närvara

Som förälder kan det vara svårt att ha koll på vem barnen kommer i kontakt med på nätet och ännu svårare att ha koll på var bilder och personliga uppgifter tar vägen när de läggs ut.

– En seriös fotograf ska vilja träffa föräldrarna och gärna låta dem vara med vid fototillfället. När bilderna väl är tagna är det viktigt att barnen och föräldrarna är medvetna om att allt som läggs ut på internet lever för evigt och vem som helst kan göra vad som helst med bilderna, säger Anders Ahlqvist och fortsätter:

– Säkerhetsskyddet är en illusion. Många ungdomar har över 2 000 vänner på Facebook. Det räcker med att en av dem är oärlig för att en bild ska hamna i orätta händer.

Foto: Carolina Byrmo
Koll på läget Anna Lindberg (mitten) pratar med sina döttrar Nathalie (tv) och Celine om vad de lägger ut på Facebook.

Mamma Anna: ”Vi har hela tiden en dialog”

Barnmodellen Celine Lindberg, 11, är van att bli fotograferad och att se modebilder på sig själv på stan.

Men på nätet är hon försiktig. Hon är noga med att bilderna inte ska komma i orätta händer.

Precis som sina jämnåriga vänner lägger Celine ofta upp bilder på sig själv i sociala medier.

– Många tjejer i skolan har tagit ”modell för en dag”-bilder och lagt upp dem på Facebook. Man vill liksom vara lite extra fin där och visa upp sig för kompisar och killar, säger Celine.

Hjälp med säkerheten

Men hennes bilder är bara tillgängliga för vännerna. Resten har hon medvetet stängt ute med säkerhetsinställningar.

– Pappa har hjälpt mig att ställa in så att bara mina vänner kan se bilderna, säger hon.

Ville träffas i studio

Celines föräldrar Tommy och Anna är medvetna om riskerna med internet. Celines storasyster Nathalie, snart 15, blev kontaktad på Facebook av en person som utgav sig för att vara fotograf, och som ville träffa henne i en studio. Nathalie slog genast larm och när pappa erbjöd sig att följa med slutade fotografen att höra av sig.

– Vårt krav för att tjejerna ska få använda Facebook är att de bara är vänner med personer som de känner eller vet vem det är, säger mamma Anna Lindberg.

– Vi har hela tiden en dialog med döttrarna om vad som händer på internet.

Monica Karlstein

Så skyddar du ditt barn på internet

✓ Prata om farorna

Berätta om riskerna med att lämna ut personliga uppgifter. Påminn om att bilder blir tillgängliga för alla och kan vara svåra att ta bort i efterhand.

✓ Förbjud inte nätsurfing

Risken finns att barnen går till kompisarna, där föräldrarna kanske inte lägger sig i. Skapa i stället ett förtroende, då är chansen större att de berättar om de stöter på något märkligt.

✓ Aktivera säkerhetsskydd

Hjälp till att ställa in säkerheten på barnens användarprofiler och var noga med vilka de godkänner som vänner på internet. Källa: Netscan.se

Publicerad: