Här är årets alla bröllopstrender

avMonica Karlstein

Klänningen! Tårtan!
Festen! Ringarna!

Förra helgen hölls två stora bröllopsmässor i Stockholm.

Flera tusen giftaslystna besökare var på jakt efter den finaste brudklänningen, de vackraste vigselringarna och de trendigaste inbjudningskorten.

Bonus var där och rekade bland vårens stora bröllopstrender.

Foto: LASSE ALLARD
Brudklädd Klänningen från ­Lova Weddings är helrätt i år med sin fluffiga kjol. Här visas den upp under Bröllopsmässan på Grand Hotel i Stockholm.

Rosa detaljer i brudslöjan, i blommorna på festbordet och i bröllopstårtan. Ett genomgående färgtema blir stort i vår. Och gärna romantiskt rosa. Men gillar ni inte det så välj i stället en färg ni båda tycker om. Det kan vara färgen på bilen från er första bilsemester eller er gemensamma ögonfärg. Ni kommer aldrig att vara fel ute.

Följer sin egen vilja

I år börjar brudpar nämligen rucka på traditioner, vett och etikett. Mer än någonsin.

– Vi ser att par gör mer som de själva vill i dag än tidigare, säger Anna Fürst, chefredaktör för magasinet Allt om Bröllop. Hon tillägger:

– Ett exempel är att brudgummen som vanligtvis klätt sig i frack nu oftare väljer smoking. Det är ett allt vanligare etikettsbrott som vi tror beror på att de vill sätta större personlig prägel på sina kläder, precis som bruden kan göra i valet av klänning.

Utlandet är poppis

Trenden visar också att allt fler drömmer om ett bröllop i fjärran land – och gör slag i saken.

– Utlandsbröllop blir allt vanligare och även utomhusbröllop när vädret tillåtet. Nästan alla vill väl gifta sig i det fria, säger Anna Lundgren, chefredaktör för magasinet Bröllopsguiden.

Experterna: Så här blir bröllopen 2011

Bonus har låtit experterna Anna Lundgren, chefredaktör på Bröllopsguiden och Anna Fürst, chefredaktör på Allt om Bröllop, sia om bröllopstrenderna för 2011.

Buketten

Spretigt. Just nu är det stort och spretigt som gäller.

Vilt. I vår kommer de vilda ängsblommorna att synas i många brudbuketter.

Rosor. Den klassiska blomman är aldrig fel.

Tårtan

Amerikainfluerat. Stort och pampigt med flera våningar.

Cupcakes. Bröllopstårtan är inspirerad av ”Sex & the city” och alla de cupcakes-kiosker som poppat upp som svampar i New York. Gärna ett kakfat i flera våningar med cupcakes. På den översta våningen finns en liten tårta som brudparet traditionsenligt kan skära tillsammans.

Fotograferingen

Dokumentera dagen. Nytt är bröllopsalbum i dokumentärstil. Och gärna att fotografen är med under förberedelserna, vigsel, festen och däremellan. Bilderna är allt annat än poserande studiobilder och ska helst vara ”in-action”.

Sepia. Färg och svarvitt har hängt med ett tag. ”Men nu får de konkurrens av sepia, den bruna, solblekta ­stilen där bilderna ser ut att vara tagna för länge sedan”, säger Anna Fürst.

Festen

Utomhus. Ute i det fria blir vanligare.

Klassisk herrgårdsfest. Eller elegant slott. Hett alternativ om budgeten tillåter.

Bohemisk bygdegård. Servering eller självservering och buffé. Båda alternativen är vanliga i vår.

Färgtema. Låt en viss färg fungera som en röd tråd genom hela bröllopsevenemanget.

Ringarna

Bling-bling. Brudens ring har en stor sten eller flera mindre. De släta ringarnas storhetstid är nog förbi.

Vitt guld fortsätter att vara väldigt populärt. Anna Lundgren tror däremot att gult guld snart kommer tillbaka.

Olika parringar. Bruparets vigselringar behöver inte ­längre gå i samma stil. I stället blir det viktigare att välja en ring som passar ens personlighet och då kan det ibland, eller till och med ganska ofta, bli två helt olika ringar.

Mat & Dryck

Närproducerat. Precis som i vardagen blir närproducerat och ekologiskt ännu mer populärt.

Nordiska smaker och säsongsbetonade måltider fortsätter att vara rätt.

Bröllopets färgtema syns även i mat och dryck. Varför inte skåla i ­rosa champagne?

Inbjudan

Presentask. Den traditionella inbjudan skriven på papper får konkurrens. Allt vanligare blir det att skicka inbjudan i en liten och vackert utsmyckad presentask, gärna med rosenblad.

Inbjudan på film. ”Varför inte en dvd-skiva med ett inbjudande filmklipp,” säger Anna Fürst.

Färgtema. Redan här har brudparet ­ofta valt en speciell färg som sedan går igen i till exempel blommorna under vigseln och dukningen på festen.