Protest i kortkort

avAnnika Berge

RELATIONER

Sydafrikanska kvinnor demonstrerar mot sexuella trakasserier

Foto: ap scanpix sweden
Kvinnor i Johannesburg protesterar mot att en kvinna attackerats på grund av sin korta kjol.

Hundratals kvinnor i Johannesburg marscherade i tisdags i protest efter en attack mot en ung kvinna. Flera bar korta kjolar, eftersom kvinnan blivit sexuellt trakasserad på grund av sin klädsel.

Foto: afp
Flera av kvinnorna i demonstrationen bar själva korta kjolar. I bakgrunden syns ett plakat där det står "So gcoka izigcebhe masifuna" – vi bär våra minikjolar när vi vill.

Demonstrationen gick mot en taxistation där en 25-årig kvinna förra månaden attackerades för att hon bar en minikjol, skriver BBC i sin nätupplaga. Enligt rapporter blev hon avklädd och antastad på grund av hennes, i förövarnas tycke, ”oanständiga klädsel”, medan förbipasserande skrattade och hejade på.

Incidenten har startat en våg av protester och demonstrationer, som stöds av lokala kändisar och kvinnoorganisationer.

– Vi vill visa att kvinnor har rättigheter – de har rätt att klä sig hur de vill, säger Nonhlanhla Mokeona från organisationen ”People opposing Women Abuse”, till BBC.

Hon uppmanade också män att delta i demonstrationerna, för att stödja kvinnors rättigheter.

Vid en liknande demonstration i fredags eskalerade protesterna då både demonstranter och chaufförerna vid taxistationen blottade sig och skrek glåpord till varandra.