Ja, vi har också sex!

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Dagens 70-plusare är nöjdare med sexlivet – särskilt kvinnorna.

1 av 4
70-åringar är mer nöjda med sex idag, jämfört med för 70 år sedan. Särskilt kvinnorna. Men omgivningens fördomar finns kvar.

Sexlusten försvinner inte bara för att man blir gammal. En ny rapport visar att svenska 70-åringar är mycket nöjdare med sitt sexliv än äldre för 30 år sedan – framförallt kvinnorna.

– Men omgivningen tycker inte att man ska prata om det här. Och det finns fortfarande en större tolerans kring mäns sexualitet, säger sexologen Maj-Britt Bergström-Walan.

”Fy på sig, skaffa katt och se mild ut” förmanar 71-åriga änkefru Parre sig själv när hon erkänner att hon vill ha någon hos sig i sängen. Hon är huvudperson i Elsie Johanssons omskrivna bok "Sin ensamma kropp", och skäms för att längta efter närhet på äldre dagar.

Tabut kring gamla människors sexliv är fortfarande starkt – men det börjar nu utmanas. Förutom Elsie Johansson talar också Sven Wolter och Amelia Adamo seniorsex i radio i sommar.

I dag publiceras dessutom en studie om sexualvanor hos 70-åringar i Sverige. Och den visar att svenska kvinnor och män har mer och bättre sex nu än för 30 år sedan.

– Det är en stor skillnad beroende på när man är född. Den första gruppen vi intervjuade var tonåringar under första världskriget och den andra var tonåringar under 60-talet. Inte minst attityderna har förändrats mycket under den tiden, säger Nils Beckman, en av forskarna bakom kartläggningen.

Kvinnor mest nöjda

Framförallt är det äldre kvinnor som i dag är nöjda med sitt sexliv, visar studien. Fler kvinnor uppger nu att de får orgasm då de har sex med sin partner jämfört med 30 år sedan. Nils Beckman tror att det både har att göra med ändrade attityder, och att p-pillrena kom på 60-talet.

– Det gjorde att kvinnor kunde ha ett aktivt sexliv som inte deras mammor hade kunnat ha. Attityderna i samhället har också gjort det mer tillåtet för kvinnor att uttrycka sin sexualitet, säger han.

Men samtidigt som det varit mycket fokus på kvinnors sexualitet sedan 60-talet är den fortfarande minst accepterad, enligt sexologen Maj-Britt Bergström-Walan.

– Ungdomars sexualitet är idag väldigt tolererat och öppet, men när man kommer upp i åldern blir det känsligt och mer tabu. Man tycker inte att det passar sig. I synnerhet kvinnor blir mycket kritiserade när de skaffar sig en ny partner efter sin makes död, säger hon.

Fördomarna kvar

Nils Beckman tror också att en del fördomar lever vidare, främst att männen har mer sexdrift och att kvinnor som tar för sig fortfarande betraktas som lite slampiga. Men han tycker ändå att något hänt.

– Förr skulle en 70-årig änka inte ha en ny partner, men idag är det legitimt att träffa någon på ålderns höst, säger han.

Ändå är många kvinnor inte sexuellt aktiva som äldre, eftersom det är vanligare med singelkvinnor än män i hög ålder. Det är inte heller alltid så lätt att träffa någon ny, något som Elsie Johanssons bok visar. Där dras kvinnan till sin hantverkare, men överjaget träder in och hon bannar sig själv för sina ”lystna blickar”.

– Erotik och sexualitet illustreras hela tiden med unga vackra kroppar. Man tänker att det inte passar sig för äldre kvinnor med rynkor i skinnet och diverse skavanker som slapphet och synliga ådror, säger Elsie Johansson.

Överhuvudtaget hoppas hon att hennes bok kan göra det lite lättare att prata om dessa frågor.

– Jag vore mycket glad om den kan leda till en större öppenhet och mer mod hos människor. Man kanske inte kan uppleva den tidiga ungdomens lusta, men varför inte ta vara på de möjligheter som finns? Det gäller att inte ställa så höga krav, varken på sig själv eller motparten.

Publicerad: