"Jag stönar för att behaga killen"

Av: Elin Swedenmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Många kvinnor fejkar orgasm för att prestera eller få slut på sexet

De flesta kvinnor har någon gång gjort det – fejkat.

Ändå vågar få erkänna.

Men i boken ”Fejkad orgasm” berättar både män och kvinnor om varför de låtsats njuta.

– Många försöker upprätthålla bilden av mannen som hingst i sängen, säger redaktören Susanna Alakoski.

Att få slut på sexet är en av de vanligaste anledningarna till att kvinnor fejkar orgasm.
Foto: Colourbox
Att få slut på sexet är en av de vanligaste anledningarna till att kvinnor fejkar orgasm.

”Jag stönar som värsta porrfilmsbruttan, jag vrider och vänder mig, och så kommer han”. Klara är en av många kvinnor som i boken ”Fejkad orgasm” berättar hur hon spelat över i sovrummet. När redaktörerna Susanna Alakoski och Amanda Mogensen efterlyste folk som fejkat blev gensvaret långt större än de väntat sig – de fick in hundratals svar. Och de flesta blir engagerade när ämnet kommer på tal, säger Susanna Alakoski.

– Människor stegar fram till mig på Konsum och berättar om sina sexliv nu. Det finns ett sådant uppdämt behov.

Vanligt att fejka

Idén till boken fick Susanna Alakoski när hon talade med en mycket sexuellt erfaren kvinna – som ändå inte fick sin första orgasm förrän vid 22 års ålder. Ännu mer vatten på sin kvarn fick Alakoski efter att ha sett en scen ur filmen ”När Harry träffade Sally”, där Sally högljutt bevisar för sin manliga vän att kvinnor är mästare på att fejka.

– Dessutom läste jag frågespalter i Vecko-Revyn där man lärde tjejerna att de behövde vänta längre på sin orgasm än killarna, då blev jag upprörd, säger Susanna Alakoski.

Och när svaren till boken började strömma in slogs hon av hur många av tjejerna som kunde få orgasm själva, men inte med sin partner. En kvinna fejkade halva tiden under sitt sexåriga förhållande – och onanerade sedan i smyg på toaletten. Många upplevde också att det bara var den vaginala orgasmen som räknades – inte klitorisorgasm.

– Hur kan man ha ”fel orgasm”? Man kan ha olika orgasm. Men kvinnors sexualitet har bedömts i alla tider, säger Susanna Alakoski.

Få stopp på sexet

Det finns en rad skäl till varför kvinnorna fejkar. Vissa vill avsluta dåligt sex. ”Det enda sättet att få stopp på den här outtröttliga sexmaskinen var att fejka. Fejka, fort fort. Ahhh, åååhhh, ahhhhhhhh”, skriver journalisten Ann Söderlund. Andra vill rädda killens självbild. Dessutom känner många krav på hur man ska vara, bland annat efter att ha sett kvinnor i porrfilmer. Signaturen Birgitta skriver: ”Jag har fokuserat på att prestera och uppträda på ett sätt som jag trott förväntas av mig. I detta ingår att stöna på ett visst sätt för att visa uppskattning, att vara snygg och sexig i alla ställningar, hela tiden, för att behaga killen”.

– Vi har levt i en värld där kvinnors sexualitet inte får existera. Det finns mängder av exempel på hur kvinnors sexualitet motverkas i världen, här också. Det är fortfarande ett tabu-område, ändå lever vi som att det inte är det, säger hon.

Kvinnor måste ta ansvar

Många kvinnor ger, och förväntar sig att få tillbaka samma sak, säger Susanna Alakoski. Men att det inte alltid sker är inte bara mannens fel, menar hon. Kvinnorna måste själva ta ansvar för sin orgasm.

– Då kommer jag in på något besvärligt: kvinnors frivilliga underordning. Det finns inga män som kräver av kvinnor att avstå från orgasm. Men kvinnorna tar den rollen i alla fall.

En kvinna i boken uttrycker det såhär: ”Bussen kommer inte varje gång”.

– Men varför ska bussen inte komma när kvinnor står vid hållplatsen, frågar Susanna Alakoski.

Även om hon tror att det främst är kvinnor som fejkar så är hon säker på att killar också känner krav på att prestera.

– Jag tror det är vanligare än man tror. Dessutom känner många killar att de har ansvar för tjejers sexualitet.

Sex något bra

Susanna Alakoski hoppas nu att boken kan få fler killar och tjejer att börja prata om sex på ett positivt sätt.

– Sex är något bra, det ska inte porren sno från mänskligheten, säger hon och fortsätter:

– Och det har blivit bättre i västvärlden. Idag får tjejer ha sexuella lustar. Men bekymmersfritt är det inte ännu.

Publicerad: