Relationer

”Jag blev mamma-mobbad”

RELATIONER

De vuxna värre än barnen på nätet – Sarah är en av de drabbade

MOBBAD I FÖRÄLDRAFORUM ”Vi pratar med barnen om att man inte får retas men sen sitter folk och trackar andra på nätet. Det är obegripligt”, säger Sarah som bland annat fick höra att hon skulle ”hålla
MOBBAD I FÖRÄLDRAFORUM ”Vi pratar med barnen om att man inte får retas men sen sitter folk och trackar andra på nätet. Det är obegripligt”, säger Sarah som bland annat fick höra att hon skulle ”hålla

Nätmobbing brukar förknippas med unga.

Men allt fler vittnar om påhopp på mammabloggar och föräldraforum.

– Hur kan vuxna bete sig så här mot varandra? undrar Sarah, som råkat illa ut.

Den ensamstående tvåbarnsmamman Sarah gick med i ett föräldraforum för att ventilera sina tankar och få stöd. Men på forumet fanns ett litet och tajt gäng som hade varit med ända från starten. Man måste anamma deras jargong för att bli accepterad.

– Det kändes lite som att vara tillbaka i grundskolan, med tuffa gänget och vi andra som inte passade in, säger Sarah.

Hon var öppen med sin bakgrund och sina problem.

Lovligt byte

– Jag är ung, mina barn har olika pappor och mitt yngsta barns pappa – mitt ex – har numera alkoholproblem. Det gjorde mig till ett lovligt byte för alla perfekta mammor.

Många gav henne sitt stöd, men Sarah fick också höra att hon inte borde ha skaffat barn överhuvudtaget och att hon saknade omdöme när det gällde män.

– Lever man i en kärnfamilj under ordnade förhållanden har man nog svårt att sätta sig in i min situation.

Även andra blev hårt ansatta och slutade att skriva. Sarah försökte ta upp temat mammamobbing, men fick höra att hon fick skylla sig själv. Man måste stå ut med att alla inte stryker medhårs.

– Självklart går det inte att räkna med att få medhåll för allt. Men det får

inte urarta i elakheter.

Spreds rykten

I höstas eskalerade påhoppen, det spreds rykten om att Sarah och en annan mamma på forumet hade gjort dataintrång på sidan och hon uppmanades att ”knipa ihop med benen” när hon gick på fest med tanke på att hon fått barn med olika män.

– Till sist lämnade jag forumet. Även om jag är stark gör det ont att få höra att jag är världens sämsta mamma som säkert kommer att bli fråntagen vårdnaden av barnen.

Stor omtanke

Sarah vill understryka att allt inte har varit dåligt. Många har visat varandra stor omtanke och hon har fått flera vänner via nätet.

–?De som var taskiga förstår nog inte hur illa det tog. Men det är ändå förvånande hur illa vuxna mammor kan bete sig mot varandra. Vi pratar med barnen om att man inte får retas men sen sitter folk och trackar andra på nätet. Det är obegripligt.

Tre mammor som fått skäll på nätet

Belinda Olsson, journalist och programledare, skrev på sin blogg att hon drack rödvin på barnkalas och fick åtskilliga utskällningar.

Linda Rosing, mediefenomen, får kommentarer varje dag på sin blogg om hur kass mamma hon är.

Singelmammorna

Joni, Pernilla och Malin öppnade sina liv på vid gavel för tv-publiken – och blev både älskade och hatade. Särskilt Pernilla fick kritik för att hon rökte och gav sin dotter O’boy till frukost.

Terri Herrera

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer