Familjerelationer

”En hel generation barn är förstörd”

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Brittisk rapport till storms mot tv, internet och dataspel

Tv och datorer har förstört en hel generation barn, enligt en ny brittisk rapport.

De har blivit våldsammare, fått mer psykiska problem och börjat ha sex tidigare.

Men rapporten skyller också utvecklingen på egoistiska föräldrar.

Debatten kring de eventuella riskerna med tv och dataspel fortsätter. En ny brittisk rapport slår i dagarna fast att kändiskulturen och reklam pressar dagens unga tjejer att ha sex mycket tidigare. Enligt rapporten har attityderna mot sex före äktenskap förändrats i grunden, något som också påverkar antalet tonårsgraviditeter.

Videospel, internet och tv påstås också vara orsaken till ”ungas dragning till mer våld som i sin tur kan föda ännu mer våld och psykisk ohälsa”.

”På tv visas ofta våld som en normal del av människans liv. Men det finns bevis på att våldsamma bilder uppmuntrar ett aggressivt beteende”, står det bland annat.

Egoistiska föräldrar

Även i biofilmer och Shakespearepjäser ingår våld, står det i rapporten. Men tv tittar barnen på betydligt oftare, flera timmar per vecka, poängterar man.

Det ökade intresset för våld, och sex vid allt lägre ålder har dock inte bara med tv och datorspel att göra, enligt rapporten. Den skyller också på egoistiska föräldrar.

– Vuxnas tro att individens första plikt är att göra det mesta av sitt eget liv, snarare än att bidra till andras bästa, orsakar våra ungdomar en mängd problem.

Representanter för kyrkan

Varningarna var den andra delen av rapporten. I den första delen menade man att frånvarande fäder och skilsmässor förstörde för miljontals barn.

Studien genomfördes av en oberoende panel av akademiker. Men dessutom ingick representanter för kristna kyrkan och islam.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer