JA – till att säga JA

Publicerad:
Uppdaterad:

... men många tvekar

Nu får alla säga ja – även bögar och lesbiska. I dag röstade svenska kyrkan ja till att införa homoäktenskap. Men någon rusning till altaret blir det inte för kändisparen som Aftonbladet pratat med.

Kommer ni att gifta er i kyrkan?

Mathias Holmgren, 35, sångare, Stockholm. Ingick partnerskap med Johan Thorsell 2006.

– Nej, för oss är det inte aktuellt. Det är jättebra att homosexuella kan gifta sig i kyrkan, men jag är ändå inte intresserad. Kyrkan står för så mycket inskränkta åsikter, och skulle jag göra om vigseln i dag skulle det bli på ett annat ställe.

Fredrik Kempe, 37, sångare, Stockholm. Tillsammans med politikern Christoffer Järkeborn (M).

– Det vet jag faktiskt inte. Det är så pass privat att jag inte vill prata om det. Men att homosexuella får gifta sig är toppen – kärlek är till för alla.

Ylva Lindberg, 34, OS-hjälte i ishockeylandslaget, Stockholm. Särbo med sin flickvän sedan tre år.

– Det vet jag faktiskt inte, vi har inte pratat om det. Vi skyndar långsamt och är inte ens förlovade. Men jag tycker att det är trevligt om det nu finns den möjligheten.

Fredrick Federley, 31, politiker Centerpartiet, Stockholm. Tillsammans med Jonas Gustafsson sedan 3 månader.

– Ja, om Jonas får bestämma. Jag hade lovat mig själv att aldrig gifta mig i kyrkan som jag gick ur för fem år sedan. Men för Jonas skulle skulle jag kunna ändra mig.

Roger Nordin, 32, programledare Rix FM, Stockholm. Sambo med Magnus Norgren.

– Nej, varken jag eller min sambo är medlemmar i kyrkan. Men vi känner några par som har väntat på beslutat så jag hoppas få gå på många trevliga gay-bröllop nästa år.

Mian Lodalen, 47, journalist, Stockholm. Sambo med Ida.

– Nej, jag har gått ur kyrkan för länge sedan. Jag är inte troende på det ­sättet, men det är en viktig fråga och jag är glad för ­mina troende vänner. Det krävs om vi ska leva i en fullvärdig demokrati.

Victoria Svensson, 32, fotbollsspelare, Stockholm. Lever i registrerat partnerskap.

– Nej, vi har redan ingått partnerskap och ser ingen anledning att viga oss i kyrkan. Däremot ska vi ­ansöka om att vårt partnerskap görs om till giftermål. Kyrkans beslut är bra, det ska ­­vara lika för alla.

Publicerad: