Gaykulturen tas över av schlager och vinstjakt

RELATIONER

Jake Rydqvist: SVT och Christer Björkman utarmar den svenska gaykulturen

Schlagerkväll på Pridefestivalen – ett måste i svenska bögars komma ut-process. Men måste det vara så?

SVT och Christer Björkman utarmar den svenska gaykulturen, skriver Jake Rydqvist från livsstilstidningen Dorian.

Varje dag under Prideveckan kommer han och kollegan Benjamin Falk att skriva kolumner i Aftonbladet.

Foto: Jake Rydqvist, Livsstilstidningen Dorian.

Idag anordnas Pridefestivalens schlagerkväll – en höjdpunkt för många besökare.

SVT:s vinstmaskin, med Christer Björkman vid rodret, har blivit synonym med gaykultur och dominerar musik- och nöjesmedia under en stor del av året.

Men är ”folkfesten” lika harmlös som den utger sig för? År efter år på bästa sändningstid basuneras bilden av den glättige schlagerfjollan ut. Rumpchocker, dragqueens och discokulor har effektivt inpräntat uppfattningen i den svenska folksjälen.

Men är det inte bara positivt att exponera bögens sanna natur? I mediebruset marginaliseras alternativa subkulter vilket skapar en enormt ensidig rapportering. Och vi har själva kapitulerat och gått på denna myt.

Gayklubbarnas musikval dikteras av schlagerpop och Prides mest populära kväll är just schlagerkvällen.

Bristen på icke paljettbeströdda popkulturella referenser lämnar unga sökande individer få, eller inga, alternativ. I svenska bögars komma ut-process ingår numer schlagerfasen lika säkert som att Christer dikterar villkoren.

SVT:s förhållningssätt leder till andra frågor. Public service-företag får inte tjäna pengar på sina produktioner, men man har löst det genom att sälja rättigheterna till varumärket till arrangörer och skivbolag. Artister och kompositörer från dessa är enormt välrepresenterade i tävlingen. Efter festivalen åker många av artisterna ut med Melodifestivalen på turné i regi av Christers bolag och med Christer själv som huvudartist.

SVT uppmuntrar privatpersoner att skicka in sina alster, men av tusentals bidrag nås jurygruppen endast av ett hundratal – gallrade av Christer och förlag.

– Vi skiter i om svenska folket och branschen blir arga för detta är inte en demokratisk tävling. Jag skulle kunna sätta Christer Björkman att välja ut alla låtarna om jag skulle vilja det, säger Eva Hamilton, SVT:s vd, till testinspectors.com.

SVT:s valhänta attityd leder till att gaykulturen effektivt utarmas inifrån. Och till ett fåtal individers ekonomiska vinning.

Jake Rydqvist